Pericolele școlii online: la ce riscuri se expun profesorii și elevii și la ce să fie atenți

Pericolele școlii online: la ce riscuri se expun profesorii și elevii și la ce să fie atenți

De curând, s-a anunțat redeschiderea fizică a școlilor, începând cu semestrul al doilea al anului școlar. Dar în ultimul an, când singura modalitate din sectorul educațional a fost școala online, acest lucru a atras atenția criminalilor cibernetici.

Astfel, din iulie până în decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse amenințări cibernetice deghizate în platforme populare de învățare – o creștere de 60% în comparație cu prima jumătate a anului 2020. Pentru a ajuta profesorii să rămână în siguranță, Kaspersky a lansat un set de instrumente digitale pentru învățarea celor mai bune practici în materie de securitate cibernetică.

Școala online, un pericol pe internet

Primăvara trecută, peste un miliard de școlari din întreaga lume au fost afectați de închiderea școlilor, deoarece țările au încercat să încetinească creșterea ratelor de infecție. Pentru mulți, acest lucru a însemnat trecerea de urgență la sistemul de învățare la distanță – o tranziție care, din păcate, a făcut ca mulți studenți și educatori să fie vulnerabili la riscurile cibernetice.

Din ianuarie până în iunie 2020, numărul total de utilizatori care au întâmpinat diverse amenințări cibernetice apărute sub masca platformelor populare de învățare online sau a aplicațiilor de video-conferință a fost de 168.550 – o creștere de 20,455% în comparație cu aceeași perioadă din anul 2019.

Acest număr a continuat să crească din iulie până în decembrie, așa cum au descoperit experții Kaspersky. În ianuarie 2021, numărul utilizatorilor care se confruntă cu diverse amenințări care folosesc ca momeală platforme populare de învățare online a ajuns la 270.171 – o creștere de 60% în comparație cu prima jumătate a anului 2020.

Platforma Zoom și pericolele cibernetice

Cea mai populară aplicație online folosită ca momeală pentru atacurile cibernetice a fost, de departe, Zoom. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Zoom este cea mai populară platformă pentru video-conferințe, cu peste 300 de milioane de utilizatori zilnici.

A doua cea mai populară a fost Moodle, urmată de Google Meet. Numărul utilizatorilor care au întâmpinat amenințări deghizate în platforme populare de învățare online/ video-conferințe a crescut pe toate platformele, cu excepția Google Classroom.

Aproximativ 98% dintre amenințările întâmpinate în școala online erau sub forma „not-a-virus”, categorie care este împărțită în programe de tip riskware și adware. Adware bombardează utilizatorii cu reclame nedorite, în timp ce programele riskware sunt alcătuite din diferite fișiere – de la browser bars și download managers până la instrumente de administrare la distanță – care pot efectua diverse acțiuni pe computerul personal fără consimțământul tău. Troienii au reprezentat aproximativ 1% din amenințările întâmpinate.

Utilizatorii întâmpină de obicei amenințări deghizate în aplicații populare de video-conferințe și platforme de cursuri online prin false programe de instalare, pe care le pot întâlni pe site-uri neoficiale, concepute să arate ca platformele originale sau e-mailuri deghizate în oferte speciale sau notificări de pe platformă.

Sfaturi de la Kaspersky ca să te protejezi împotriva malware-ului și a altor amenințări deghizate în aplicații de video-conferință/platforme de învățare online

În primul rând, nu descărca versiuni sau modificări neoficiale ale acestor aplicații/platforme. Caută informații despre dezvoltator și alege magazinele de aplicații oficiale. Apoi, utilizează parole diferite și puternice pentru fiecare cont. Nu trebuie să ți le amintești pe toate dacă utilizezi o soluție precum Kaspersky Password Manager care generează și asigură parole unice.

De asemenea, asigură-te întotdeauna că ești pe site-ul oficial al companiei înainte de a continua să descarci orice aplicație pe dispozitiv. Site-urile web false pot arăta exact ca un site real, deci trebuie să verifici întotdeauna formatul URL și ortografia numelui companiei înainte de a descărca ceva.

În final, utilizează o soluție de securitate fiabilă, precum Kaspersky Security Cloud, care oferă protecție avansată pe toate dispozitivele tale.