Doar asta nu găseai în spatele unei găuri negre: descoperirea fascinantă a cercetătorilor
Într-un interval scurt de timp, astronomii ne-au dus mai aproape de ceea ce înseamnă descoperirea spațiului, mai mult ca niciodată. Nou descoperire a acestora ne arată de această dată ce se află în spatele unei găuri negre.
Ca parte a descoperirii, cercetătorii au asistat și au captat lumina din spatele unei găuri negre supermasive la 800 de milioane de ani lumină distanță.
Cea mai recentă descoperire este o „parte esențială a puzzle-ului pentru a înțelege” cum a ajuns universul, potrivit astrofizicianului Stanford Dan Wilkins. Mai mult, pare să confirme teoria relativității a lui Einstein de acum mai bine de un secol.
În timp ce studiau flăcările strălucitoare ale razelor X care provin din gaura neagră, o caracteristică cunoscută sub numele de coroană, cercetătorii au asistat, de asemenea, la sclipiri mai slabe de lumină. Acestea erau „ecourile luminoase” ale flăcărilor care săreau din gazul din spatele găurii negre. Acest fenomen a fost prezis pentru prima dată de Einstein în teoria sa relativității publicată în 1916.
„Orice lumină care intră în acea gaură neagră nu iese, așa că nu ar trebui să putem vedea nimic din spatele găurii negre. Motivul pentru care putem vedea asta este că acea gaură neagră este deformarea spațiului , îndoind lumina și răsucind câmpurile magnetice în jurul său”, a explicat Wilkins.
Astronomii dezvăluie ce se întâmplă în spatele unei găuri negre
Gaura neagră supermasivă este de 10 milioane de ori mai masivă ca Soarele nostru și este situată în centrul unei galaxii spirale din apropiere numită I Zwicky 1. Un grup internațional de oameni de știință a asistat la ecouri folosind XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene și telescopurile spațiale NuSTAR ale NASA. Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature.
„Culoarea acestor blițuri, culoarea acelor ecouri, precum și timpul în care au fost întârziate după ce flacăra inițială ne-a arătat că acestea sunt ecourile provenite din gazul care este ascuns de vederea noastră în spatele găurii negre. O parte din el va străluci înapoi pe gazul care cade în gaura neagră, iar acest lucru ne oferă într-adevăr o imagine unică a acestui material în ultimele sale momente înainte de a fi pierdut în gaura neagră”, a remarcat Wilkins.