Convorbirile tale pe WhatsApp vor fi spionate. Cum are de gând DNA să-i urmărească pe cei pe care-i suspectează

Convorbirile tale pe WhatsApp vor fi spionate. Cum are de gând DNA să-i urmărească pe cei pe care-i suspectează

DNA vrea să ducă la alt nivel lupta împotriva corupției și caută să cumpere tehnică pentru a intercepta inclusiv convorbirile de pe WhatsApp.

DNA – Direcția Națională Anticorupție – e o instituție care nu prea a avut activitate în ultime vreme. Procurorul-șef, Crin Bologa, a acceptat însă să vorbească, într-un interviu acordat G4Media, despre planurile de viitor ale instituției.

Șeful DNA ar vrea să cumpere tehnică pentru a putea intercepta Whatsapp, însă nu a primit bani de la buget pentru astfel de investiții, ci doar pentru cheltuielile cu personalul. Investiția ar fi una destul de mare, insistă procurorul.

DNA vrea să intercepteze convorbirile de pe WhatsApp

Procurorul-șef al Direcției Anticorupție speră ca Guvernul să aloce banii necesari pentru astfel de investiții, dar și altele necesare în munca pe care o depun procurorii.

”Noi pe bugetul de anul trecut sigur că am cerut, cu speranţa că vom primi ceva, ştiind că  niciodată, având în vedere că e bugetul limitat, nicio instituţie, cred că nu primeşte cât cere. Noi suntem mulţumiţi, de exemplu, că nu suntem afectaţi la cheltuielile de personal. Acolo ne sunt asigurate resursele. Dar am primit, din ce am cerut, dar aici intervine atât tehnică, cât şi cheltuielile cu personal uman, cu cele 90 de posturi, de exemplu, 90 de posturi de poliţişti pentru serviciul tehnic, dar şi tehnică.Am primit o parte din aceşti bani, cu speranţa că la fiecare rectificare bugetară o să mai primim sume de bani. Noi am cerut astfel încât am vrut să ne dezvoltăm la nivelul cel mai bun pe care îl întâlnim în celelalte state ale lumii, Statele Unite, Germania sau Israel. Şi procurorul care conduce serviciul nostru tehnic…”
Crin Bologa, șeful DNA

Investiție mare

Întrebat ce anume ar vrea să cumpere acești bani, șeful DNA a adus în discuție și convobirile de pe WhatsApp.

”Păi, de exemplu, dezvoltarea aparaturii şi posibilităţii de a face filaje la nivel profesionist. Acum, detalii nu pot să vă dau, nici nu mă pricep aşa mult, avem specialişti la serviciul tehnic, ei au făcut… nu mă pricep la tehnica respectivă ca să dau „vreau aparatura aia, vreau aparatura asta. De exemplu, există societăţi private în Israel sau în Italia care scot pe piaţă şi vând, la preţuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe Whatsapp. Nu avem aşa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”
Crin Bologa, șeful DNA

Nu e clar, însă, în ce măsură ar putea fi posibilă interceptarea convorbirilor de pe WhatsApp. Aplicația de mesagerie promite criptarea tuturor informațiilor, iar astfel de achiziții, făcute chiar de DNA, s-ar putea dovedi inutile.

Instituție cu activități amputate

E de menționat și faptul că DNA caută să se doteze pentru că a fost lăsată fără sistemele SRI. Curtea Constituţională a decis că realizarea interceptărilor în dosare penale de către SRI este neconstituţională.

Decizia CCR arată că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor din Codul de procedură penală, declarate neconstituţionale, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

E motivul pentru care Direcția caută să-și cumpere propria aparatură.

La începutul anului, DNA a încheiat un contract cu firma israeliană Cellphone Group Impex care va furniza un sistem multifuncțional de interceptare, pentru suma de 2,8 milioane de lei, fără TVA.

La licitație s-au mai înscris și Felix Telecom și Magus Protect Technologies, alte două firme care, însă, n-au câștigat contractul.

Cellphone Group Impex a fost înființată în anul 1997, are ca obiect de activitate „alte activități de servicii informaționale” și a consemnat în 2019 o cifră de afaceri de 50.000 lei. Asociații firmei sunt doi cetățeni israelieni, Beizer Arie și Cooper Gil Yossef, fiecare cu 50% din capitalul social, conform termene.ro.

DNA ar mai fi atribuit Cell Group Impex un contract de 800.000 euro în 2018, conform datelor din spațiul public.

Citește și: