Vestea momentului: DNA cheltuie milioane de lei pe așa ceva. Cine se sperie deja

Vestea momentului: DNA cheltuie milioane de lei pe așa ceva. Cine se sperie deja

DNA se dotează la început de an. Dă aproape 3 milioane de lei pe un nou sistem de interceptări pentru a sta cu ochii pe mari corupți ai țării.

DNA a încheiat un contract cu firma israeliană Cellphone Group Impex care va furniza un sistem multifuncțional de interceptare, pentru suma de 2,8 milioane de lei, fără TVA. Sistemul, care include și un autoturism SUV 4X4, plus servicii de instalare și configurare, va fi livrat până la finele lunii ianuarie 2021. La licitație s-au mai înscris și Felix Telecom și Magus Protect Technologies, alte două firme care, însă, n-au câștigat contractul.

Cellphone Group Impex a fost înființată în anul 1997, are ca obiect de activitate „alte activități de servicii informaționale” și a consemnat în 2019 o cifră de afaceri de 50.000 lei. Asociații firmei sunt doi cetățeni israelieni, Beizer Arie și Cooper Gil Yossef, fiecare cu 50% din capitalul social, conform termene.ro. DNA ar mai fi atribuit Cell Group Impex un contract de 800.000 euro în 2018, conform datelor din spațiul public.

De ce are DNA nevoie de un sistem de interceptări

DNA a fost lăsată fără spațiu de manevră după ce nu mai poate folosi sistemele SRI. Curtea Constituţională a decis că realizarea interceptărilor în dosare penale de către SRI este neconstituţională.

Arată, între altele, că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor din Codul de procedură penală, declarate neconstituţionale, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale şi a modificării reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică, Parchetul General a anunţat că a identificat, împreună cu Ministerul de Interne, soluţiile necesare pentru continuarea activităţii de urmărire penală în cauzele în care este nevoie şi de interceptări, dar nu a precizat care sunt aceste soluţii. Acum aflăm că se dau bani din bugetele proprii pentru achiziția de aparatură.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: