Directorul unei societăți ruse de securitate cibernetică, arestat. Motivul: înaltă trădare

Directorul unei societăți ruse de securitate cibernetică, arestat. Motivul: înaltă trădare

Directorul societății ruse de securitate cibernetică Group-IB, Ilia Sacikov, a fost arestat. Este acuzat de ”înaltă trădare” de către justiția rusă.

Group-IB este o societate care dezvoltă software și hardware pentru apărarea cibernetică proactivă. În 2015, agenția Gartner a inclus Group-IB în primii 7 furnizori globali, de informații de apărare. În 2017, a devenit unul dintre primii 5 furnizori de informații din Forrester’s Vendor Landscape: External Threat Intelligence.

Site-ul companiei cibernetice  precizează că societatea este ”partener oficial al Interpol și Europol”. Compania specializată în detectarea și prevenția atacurilor cibernetice, înființată în urmă cu 18 ani, este un lider de piață rusesc și activează în multe țări. Fondatorul și conducătorul Group-IB, Ilia Sacikov, a fost condamnat la detenție până în data de 27 noiembrie.

Autoritățile ruse nu dau detalii în legătură cu procesul

Tribunalul nu prezintă niciun detaliu despre acuzațiile formulate împotriva antreprenorului. Marți, au avut loc percheziții la sediul din Moscova. Ca urmare, autoritățile au decis că acesta se face vinovat de ”înaltă trădare”. ”Administrația și serviciile juridice ale grupului caută să clarifice această situație”, a anunțat societatea într-un comunicat Group-IB. De asemenea, ei ne asigură că vor continua ”să asigure securitatea datelor clienților săi și funcționarea tuturor serviciilor”.

Se pare că, în ultimii ani, au avut loc multe procese de spionaj și înaltă trădare. Ele se țin cu ușa închisă și sunt supuse unor discuții private. Autoritățile țin să precizeze, de fiecare dată, că dejoacă comploturi sau operațiuni ale Occidentului.

În august, un cercetător de la conducerea unui institut specializat în tehnologii hipersonice a fost și el arestat. Acesta a fost acuzat de faptul că a dat informații secrete, cu privire la cercetările sale, unui cetățean străin. Un alt caz controversat a fost publicat, în iulie, și îl implică pe fostul jurnalist Ivan Safronov. Specializat în probleme de apărare, acesta își exprimă nevinovăția. Safronov denunța arbitrariul serviciilor de securitate și justiției, care cauționează aceste dosare.

Citește și: