28 sept. 2021 | 11:35

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost aprobat de Guvern: ce-nseamnă pentru România

ACTUALITATE
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost aprobat de Guvern: ce-nseamnă pentru România

Un proiect strategic pentru România, înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost aprobat de către Guvern. Iată ce înseamnă pentru țara noastră Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Conform Centrului Naţional de Securitate Cibernetică (CERT-RO), la acest proiect şi-au adus contribuţia un număr de douăzeci de instituţii-cheie, scrie Agerpres.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică înlocuiește CERT-RO

CERT-RO va fi înlocuit de noua instituție şi va avea mai multe responsabilităţi, adaptate nevoilor unei lumi în continuă mişcare şi dezvoltare.

În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO, a cărei structură şi mod de operare depăşite nu mai corespundeau evoluţiilor din spaţiul cibernetic.

„Miercuri, 22 septembrie, în cadrul şedinţei de guvern care a avut loc la Palatul Victoria s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Ordonanţa 104 a fost publicată în Monitorul Oficial din 24 septembrie 2021. Înfiinţarea DNSC este un proiect strategic pentru România, la care şi-au adus contribuţia un număr de 20 instituţii-cheie implicate în această iniţiativă. Proiectul a primit un sprijin puternic din partea Premierului, a Guvernului României şi a CSAT. Dezvoltările înregistrate la nivel european, complexitatea transformării spaţiului cibernetic şi intensificarea activităţii online, accelerată de apariţia pandemiei COVID-19, au evidenţiat nevoia creării unei noi instituţii, care să asigure performanţa necesară la nivel naţional”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.

De asemenea, DNSC va îndeplini un rol important în implementarea noii Strategii Naţionale de Securitate Cibernetică şi în asigurarea respectării de către România a angajamentelor asumate la nivel internaţional, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE, a Directivei NIS şi NIS 2.0, precum şi de Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).