Demența ar putea fi cauzată chiar și de traumatismele cerebrale ușoare

Demența ar putea fi cauzată chiar și de traumatismele cerebrale ușoare

Un nou studiu arată că leziunile, contuziile și alte traumatisme ale capului pot avea efecte de lungă durată asupra sănătății noastre. Iată ce legătură are acest lucru cu cei care suferă de demență.

Nu trebuie să fii un jucător profesionist de fotbal american pentru a căpăta o leziune cerebrală. Potrivit unei estimări a cercetătorilor medicali, peste 27 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în fiecare an un traumatism cerebral.

Unele provin din accidente de mașină, altele provin din căderi sau chiar pe terenul de fotbal. Dar chiar și loviturile ușoare la cap pot provoca leziuni pe termen lung și pot crește riscul bolilor neurologice.

Pacienții care suferă de demență au căpătat-o de la simple leziuni cerebrale

Leziunea traumatică a creierului (TBI) a asediat umanitatea încă de la începuturi, fiind printre primele boli descrise în istoria umană. Un craniu australopitecin din Africa de Sud estimat să aibă o vechime de trei milioane de ani arată dovezi ale unei fracturi letale a craniului, iar fracturile craniului sunt foarte frecvente la craniile Homo erectus găsite în întreaga lume.

Studii recente din locurile de înmormântare ale oamenilor moderni preistorici indică faptul că aproximativ o treime din strămoșii noștri au suferit traume craniene suficiente pentru a duce la o fractură a craniului. Această rată ridicată de TBI la omul preistoric face probabil ca variantele genetice care conferă rezistență la traume cerebrale sau care favorizează repararea și plasticitatea țesutului neuronal rănit ar fi fost favorizate selectiv prin evoluție.

Leziunile traumatice ale creierului rămân o problemă majoră în societățile moderne, în primul rând ca o consecință a accidentelor de trafic și a căderilor. Numai în Statele Unite, se estimează că 1,7 milioane de persoane suferă anual un TBI, dintre care 275.000 necesită spitalizare și 52.000 mor. Ratele sunt chiar mai mari în țările în curs de dezvoltare.

Aproximativ 5,3 milioane de americani, aproape 2% din populație, trăiesc cu dizabilități pe termen lung din cauza unui TBI anterior. Segmentul populației cu cele mai mari rate de spitalizări și decese TBI sunt persoanele în vârstă. La copiii mici și persoanele în vârstă, căderile sunt principala cauză a spitalizărilor și deceselor TBI, în timp ce accidentele de trafic sunt cauza principală la adolescenți și adulți tineri.

Cum tratăm această boală neurologică

Leziunile traumatice ale creierului sunt frecvente în societățile moderne, iar îngrijirea neurochirurgicală și neurologică avansată permite majorității victimelor chiar și cu leziuni severe să supraviețuiască timp de mai multe decenii, deși uneori cu dizabilități. Una dintre cele mai temute consecințe ale TBI este demența.

Studiile epidemiologice arată că TBI la începutul vieții mijlocii este asociat cu un risc crescut de demență la sfârșitul vieții, în intervalul de 2 până la 4 ori comparativ cu populația generală. Acest risc pare a fi mult mai mare în stabilirea TBI multiple, deși cercetările în acest domeniu sunt încă la început.

Înțelegerea caracteristicilor demenței după TBI este extrem de importantă pentru societate.

Deși în prezent nu există terapii eficiente disponibile pentru tratarea sau prevenirea acesteia, mai multe astfel de terapii se află la orizont. Studiile efectuate pe populații în vârstă au reușit să identifice biomarkerii imagistici și biochimici din primele etape ale demenței, 50 de informații care sunt esențiale dezvoltarea și aplicarea unor terapii eficiente.

Dacă supraviețuitorii TBI prezintă un risc crescut de neurodegenerare, recunoașterea timpurie va fi esențială pentru implementarea terapiilor preventive. Alternativ, dacă supraviețuitorii TBI experimentează demența ca rezultat al unui proces patologic alternativ, identificarea biomarkerilor precoce și preclinici de diagnostic este un prim pas esențial pentru dezvoltarea terapiilor eficiente.

În cele din urmă, recunoașterea faptului că anumiți membri ai societății, precum membrii serviciului militar și sportivi profesioniști, prezintă un risc deosebit de demență legată de TBI ar trebui să stimuleze cercetarea strategiilor preventive axate pe acești indivizi.