12 oct. 2020 | 17:55

Adolescentele cu o idee salvatoare: aplicația care ajută pacienții cu demență

ACTUALITATE
Adolescentele cu o idee salvatoare: aplicația care ajută pacienții cu demență

Un grup de fete nigeriene care locuiesc în Irlanda au câștigat un concurs internațional de tehnologie cu o aplicație care ajută persoanele cu demență.

Trei adolescente au ocupat primul loc în Technovation Girls, un concurs care provoacă femeile tinere să folosească tehnologia pentru a aborda problemele din lumea reală. Aplicația lor, Memory Haven, a fost printre cele 16 proiecte finaliste la Summitul Mondial Technovation.

În total, aproape 2.000 de participanți din peste 60 de țări au participat la concurs

Aplicația Memory Haven are caracteristici care vizează pierderea memoriei și probleme de vorbire și recunoaștere – toate acestea fiind probleme cheie cu care se confruntă persoanele cu demență.

Astfel, prin intermediul aplicației, albumele foto permit utilizatorilor să vizualizeze fotografiile etichetate și să identifice cine este în imagine, în timp ce o funcție de reamintire avertizează atât pacienții, cât și persoanele care îi îngrijesc când este timpul pentru medicamente.

De asemenea, jocurile de memorie din aplicație permit utilizatorilor să „pună la încercare capacitatea lor cognitivă, stimulând, în același timp, păstrarea memoriei într-un mod distractiv și îmbunătățind concentrarea și viteza”, a declarat Rachael Akano, în vârstă de 16 ani, pentru NPR.

Pacienții cu demență pot avea probleme cu vorbirea, astfel încât o caracteristică de recunoaștere a vocii le traduce cuvintele în text. Deoarece cercetările indică faptul că amintirile muzicale sunt cele mai puțin afectate de demență, trio-ul a integrat liste de redare personale care funcționează cu recunoașterea facială.

Rezultatele jocurilor sunt păstrate în aplicație, ajutând medicii să le monitorizeze starea continuu

Aplicația „detectează starea de spirit a utilizatorului și redă playlist-urile în funcție de starea lor de spirit”, a declarat Akano pentru Cable. „Deci, dacă sunt triști, va pune o melodie care să-i înveselească”.

Dosarele medicale ale pacienților sunt stocate în aplicație pentru o utilizare ușoară de către medici, spitale și îngrijitori – inclusiv simptome, diagnostice, rezultate de laborator, medicamente și tratamente. Mai mult, un dispozitiv de urmărire a dispoziției prezintă pacienților întrebări despre starea lor de sănătate fizică, starea emoțională și bunăstarea mentală, în timp ce un instrument de urmărire vital măsoară continuu temperatura, respirația, pulsul, tensiunea arterială și alte diagnostice.

În locul unei parole, care poate fi uitată, securitatea este menținută prin intermediul amprentei sau recunoașterii faciale

Akano și coechipierele sale – sora ei, Margaret și prietena lor Joy Njekwe – locuiesc în Drogheda, în apropiere de Dublin. Ele au fost îndrumate de Evelyn Nomayo, un om de știință afro-irlandez de la Trinity College a cărui mamă suferea de demență. Nomayo s-a implicat în mentorat pentru că s-a săturat ca femeile și persoanele de culoare să se simtă izolate în câmpurile STEM.

„În prezent fac un doctorat în informatică și statistică. În timpul acestui proces, am constatat că de cele mai multe ori eram fie singura fată din clasă, fie singura persoană de culoare”, a spus ea pentru NPR. Nigerienii reprezintă cea mai mare comunitate africană din Irlanda, mulți venind la începutul anilor 2000 pentru a educație sau oportunități economice.

Memory Haven va fi lansat în magazinele de aplicații în cursul acestei luni.