26 ian. 2021 | 14:25

Decizie inedită în România: ce se întâmplă dacă deschizi un cont fictiv pe numele altcuiva pe Facebook sau Instagram

ACTUALITATE
Decizie inedită în România: ce se întâmplă dacă deschizi un cont fictiv pe numele altcuiva pe Facebook sau Instagram

ICCJ a avut de dezbătut o speță mai puțin obișnuită: ce se întâmplă dacă deschizi un cont pe numele altcuiva pe o rețea de socializare și postezi acolo fără să ai acordul persoanei respective.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a confruntat cu o solicitare mai puțin obișnuită. Judecătorii au fost chemați să se pronunțe într-o speță inedită la noi în țară. E vorba de fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informații, fotografii și imagini video.

Ce se întâmplă când deschizi un cont fictiv pe Facebook sau Instagram

Judecătorii au decis că o astfel de faptă se încadrează la infracțiune.

În acest proces, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private.

Totul după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta.

„Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.

Pe de altă parte, astfel de fapte pot fi încadrate și la diverse forme de șantaj și hărțuire, mai ales când e vorba de difuzarea de imagini compromițătoare pe internet.