Cum a revenit Parler înapoi online. Cea mai controversată rețea socială e susținută de ruși

Cum a revenit Parler înapoi online. Cea mai controversată rețea socială e susținută de ruși

Revenirea parțială a rețelei sociale Parler pe internet în această săptămână pare să fi fost ajutată de o afacere de găzduire și securitate web deținută de Rusia, numită DDos-Guard.

Site-ul a fost dezactivat săptămâna trecută, în urma revoltelor din SUA, deoarece firmele de tehnologie au spus că nu moderează în mod corespunzător postările de la utilizatorii săi. Amazon Web Services (AWS) a oprit găzduirea, iar aplicația Parler a fost eliminată de Apple și Google. CEO-ul John Matze i-a asigurat pe utilizatori că „va reveni în curând”. El a declarat că este „încrezător” că Parler ar putea reveni pe internet până la sfârșitul lunii ianuarie.

Înregistrările registrului sugerează acum că rețeaua socială utilizează o adresă de protocol de internet (IP) care este deținută de DDos-Guard, o entitate deținută de ruși și înregistrată în Marea Britanie, conform Newsweek.

DDoS este un tip de atac cibernetic care acaparează un server de site web cu trafic provenit dintr-o varietate de surse, pentru a-l forța să fie temporar offline

Conform Reuters, afacerea pare a fi deținută de cel puțin doi bărbați ruși și a fost asociată cu site-uri web de extremă dreaptă, rasiste sau extremiste, inclusiv 8kun, site-ul cunoscut anterior ca 8chan, care găzduia conținutul conspirației Qanon.

După asediul Capitolului din SUA, DDos-Guard a declarat pentru The Guardian că a întrerupt legăturile cu compania de găzduire a 8kun, VanwaTech, cu sediul în statul Washington. Potrivit publicației, 8kun primea protecție DDoS de la DDoS-Guard din octombrie 2020.

Legăturile DDos-Guard cu QAnon și 8chan au fost raportate pentru prima dată de jurnalistul de securitate cibernetică Brian Krebs, care a spus că găzduiește și site-ul oficial al grupării teroriste Hamas. Se pare că a furnizat anterior servicii pentru Ministerul Apărării din Rusia, conform directorului de afaceri și IT Tadviser. Newsweek a contactat ministerul pentru comentarii.

Parler a fost popular printre conservatori și susținătorii lui Donald Trump

Conform înregistrărilor IP trimise pe Twitter de expertul în infrastructură de rețea Dave Temkin luni, DDos-Guard pare să aibă sediul în Rostov-pe-Don, un oraș din sudul Rusiei, deși Krebs a raportat anterior că are și o adresă în St. Petersburg.

Expertul în infrastructură, Ronald Guilmette, a declarat pentru Reuters că DDos-Guard este deținut de doi bărbați în Rostov-on-Don. Site-ul oficial DDos-Guard listează o adresă de contact în capitala scoțiană Edinburgh, sub numele Cognitive Cloud L.P.

Înregistrările de la Companies House, registratorul de afaceri din Marea Britanie, enumeră doi bărbați ruși care dețin controlul asupra entității: Evgenii Marchenko și Aleksei Likhachev. O căutare a codului poștal folosind Google Maps are ca rezultat o casă inexistentă.

Când va fi funcțională Parler

Marchenko a declarat pentru The Guardian că compania sa găzduiește „mii de site-uri web”. Marchenko a spus că nu dorește ca firma să fie legată de „site-uri toxice” și a negat că ar fi „legată de orice problemă politică”.

Matze a spus săptămâna trecută că pentru Parler era o provocare să găsească parteneri cu care să lucreze și, ca urmare, există posibilitatea ca platforma de socializare să nu se întoarcă. Înainte de înlăturare, Parler a fost popular printre conservatori și susținătorii lui Donald Trump.

Deocamdată, rămâne neclar când va fi restaurată funcționalitatea completă a site-ului web pentru utilizatori și, dacă se va întoarce, cum vor fi direcționate datele lor în întreaga lume.

Citește și: