Un nou val de restricții împotriva AstraZeneca: ce se întâmplă în Italia, Belgia și Marea Britanie

Un nou val de restricții împotriva AstraZeneca: ce se întâmplă în Italia, Belgia și Marea Britanie

La aproximativ o săptămână după ce Germania a anunțat că va vaccina doar persoanele peste 60 de ani cu AstraZeneca, vedem un nou val de reticență la adresa serului dezvoltat cu Oxford.

În urmă cu câteva zile, mai mulți oameni au văzut ca pripită decizia autorităților germane de a atrage din nou atenția asupra vaccinului AstraZeneca și a efectului său secundar legat de tromboze. Acum, restricțiile nemților s-au extins și la alte țări, într-o formă sau alta.

În Italia, vaccinul de la AstraZeneca este rezervat doar persoanelor peste 60 de ani, la fel ca în Germania. Din cauza primelor rapoarte care au identificat conexiuni între vaccin și cazurile rare de cheaguri de sânge.

S-a decis „recomandarea utilizării de preferință persoanelor cu vârsta peste 60 de ani”, a declarat consilierul științific al guvernului italian Franco Locatelli într-o conferință de presă cu câteva ore după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a propus să enumere riscul formării cheagurilor de sânge ca efect secundar al vaccinului anglo-suedez.

În Belgia, tot ieri, imunizarea cu AstraZeneca a ajuns să fie rezervată persoanelor peste 55 de ani. Decizia a fost argumentată prin raportul EMA publicat ieri.

„Pe baza avizelor științifice recente, miniștrii belgieni ai sănătății au decis să înlocuiască (vaccinul) AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani; pentru persoanele cu vârsta de 56 de ani și peste, toate vaccinurile vor continua să fie administrate”, declară autoritățile sanitare belgiene, care urmează astfel decizia luată și de alte țări europene.

Marea Britanie, care a lucrat la dezvoltarea vaccinului, a mers cel mai departe cu limitarea accesului la AstraZeneca. Persoanele cu vârsta de peste 30 de ani, ”atunci când este posibil”, vor fi vaccinate cu acest ser. Cei între 18 și 29 de ani ar trebui să utilizeze altceva.

„Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin Covid-19, mai degrabă decât vaccinul AstraZeneca, atunci când un astfel de vaccin este disponibil”, a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI, menționând că recomandarea comitetului nu este de oprire a vaccinării în nicio grupă de vârstă.
Citește și: