12 aug. 2021 | 07:32

De ce au explodat prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru români: există o explicație

ACTUALITATE
De ce au explodat prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru români: există o explicație

România se confruntă cu o explozie a prețului la energie electrică și gaze naturale deja de câteva luni, iar situația este una înfricoșătoare pentru români, mai ales că mulți dintre ei se află în imposibilitatea de a-și plăti facturile.

Românii se vor confrunta cu o creștere masivă a prețurilor pe foarte multe planuri. Este inevitabil. După ce au crescut prețurile la gaz și curent, urmează prețurile la benzină, la alimente și servicii. Nu ajută nici faptul că a crescut inflația cu mult peste estimările BNR, iar banca centrală a fost nevoită să-și revizuiască pronosticurile pentru acest an.

De ce au crescut prețurile la energie electrică

Deși s-ar putea să nu-ți țină de cald această explicație, accelerarea tranziției către energie verde sau surse de energie regenerabilă pare să fie responsabilă de facturile mai mari ale românilor. Aceasta este explicația premierului Florin Cîțu.

Șeful guvernului insistă pe faptul că prețurile la energie se reflectă și în rata inflației. Această variantă a fost stipulată și de Banca Națională a României, care a menționat, la estimarea inflației, ”traiectoria ascendentă a cotației energiei electrice” este alimentată și de ”accelerarea tranziției verzi pe plan comunitar”.

”Asta înseamnă că tranziția la o energie verde costă și acest lucru se vede în prețul energiei și se va vedea și în perioada următoare. De aceea, în discuțiile mele cu Comisia Europeană, de fiecare dată am spus că România nu-și permite același ritm de tranziție la energie verde, pentru că avem un cost social mult prea mare pe care trebuie să-l gestionăm. România va face tranziția către energia verde, dar într-un ritm mai lent, tocmai pentru că vrem să nu avem aceste de costuri foarte mari”, a explicat prim-ministrul.

În final, facturile noastre vor continua să crească și se pare că ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari valuri de scumpiri din ultimii 30 de ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele