Dalai-Lama, vândut la licitație: suma fabuloasă pentru creația incredibil de originală

Dalai-Lama, vândut la licitație: suma fabuloasă pentru creația incredibil de originală

Licitația operei de artă a avut loc când Dalai-Lama a împlinit 86 de ani. Creația îl înfățișează pe liderul spiritual budist tibetan.

„Rubik Dalai-Lama”, o creaţie a artistului Invader, a fost adjudecată cu 468.250 de euro (taxe incluse), fără să doboare, însă, recordul mondial de preţ pentru o operă semnată de acest artist stradal, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Artcurial, informează AFP, citat de Agerpres.

În decembrie 2020, creaţia sa „Rubik Space” a fost vândută cu 492.600 de euro (taxe incluse), stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă realizată de acest artist care foloseşte cuburi Rubik. De asemenea, a detronat o altă lucrare a lui, „Rubik Mona Lisa”, care fusese adjudecată contra sumei de 480.200 de euro, în februarie 2020.

”Rubik Dalai-Lama” costă aproape jumătate de milion de dolari

Din 2004, Invader a abordat o altă direcţie artistică, odată cu apariţia „Rubikubismului”, un curent dedicat lucrărilor realizate din cuburi Rubik, obiecte emblematice ale anilor ’80.

„Rubik Dalai-Lama”, creată în 2008, se doreşte un omagiu adus spiritualităţii budiste. Lucrarea este compusă din 225 de cuburi Rubik şi a fost estimată la un preţ de vânzare cuprins între 300.000 şi 400.000 de euro.

Artistul Invader a reprodus deja mai multe capodopere ale picturii, precum „Dejeuner sur l’Herbe”, de Edouard Manet, şi „Origine du Monde”, de Gustave Courbet, folosind cuburi Rubik.

Dalai Lama a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibetul secolului XVII-lea și până în secolul al XX-lea. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara. Prezentul Dalai Lama, al XIV-lea, este Tenzin Gyatso.

Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La vârsta de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în Capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: