Cum vor dispărea centralele termice de apartament, de fapt. Ce trebuie să știe românii despre alternativa eco

Cum vor dispărea centralele termice de apartament, de fapt. Ce trebuie să știe românii despre alternativa eco

Un procent important din gazele cu efect de seră provine din casele noastre, dintre care și emisii din sistemele de încălzire centrală. Este important ca noi să facem și partea noastră în protejarea mediului, prin susținerea încălzirii cu centrale ecologice. Există multe opțiuni disponibile care îți pot face casa mai ecologică, economisind bani în acest proces. Iată cum vor dispărea centralele termice de apartament, de fapt.

Dacă ai un sistem de încălzire ecologic, casa și apa sunt încălzite într-un mod care nu afectează mediul, în principal prin emisii. Cazanele sunt probabil principala sursă de emisii interne de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2) și gazele de oxid de azot (NO și NO2). Ca atare, majoritatea eforturilor către încălzirea centrală sunt îndreptate către acesrea. În timp ce actualizarea la un cazan clasificat A sau un cazan ecologic pare a fi cea mai viabilă opțiune, acesta are un cost suplimentar, dar există mai multe opțiuni care te ajută să dispui de încălzire centrală ecologică.

Cu ce vor fi înlocuite centralele termice de apartament

Scopul izolației este de a prinde căldura produsă de sistemul de încălzire centrală, pentru a preveni pierderile de căldură prin pereții reci din casa ta. Izolarea se poate face în timpul construcției unei case noi, prin izolarea cavității sau termopan. Cu toate acestea, pentru majoritatea proprietarilor de case, casele lor sunt deja construite, astfel încât opțiunile de izolare ar putea presupune etanșarea ușilor și ferestrele care se închid corect.

Spre exemplu, pentru pereți, izolația interioară a pereților poate împiedica scăparea căldurii, iar pentru acest lucru, tapetul termic e ideal. De asemenea, izolația cu spumă spray adaugă un strat suplimentar, astfel căldura este captată mai bine. Izolația exterioară este, bineînțeles, o altă modalitate de a menține căldura mai bine.

Cazanele clasificate A sunt considerate cele mai eficiente cazane de pe piață, în funcție de cantitatea de combustibil transformată în energie utilizabilă pentru a încălzi apa și radiatoarele. De asemenea, instalarea unui panou solar pentru a funcționa alături de cazanul tău nu numai că va îmbunătăți eficiența, ci și va spori aspectul ecologic.

Boilerele avansate vin în zilele noastre cu tehnologie modernă integrată în ele, precum termostate inteligente, contoare și supape de radiator. Aceste dispozitive asigură că boilerul este utilizat numai atunci când este necesar și reduc la minimum risipa. Printre acestea putem enumera cazanele cu biomasă policombustibile, boilere electrice, cu hidrogen etc.

Dacă ai deja un sistem de încălzire, poți spori eficiența prin adăugarea unor caracteristici, cum ar fi termostatele, pentru a spori partea ecologică, economisind, în același timp, o mulțime de bani pe facturile de energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: