Mare grijă la aceste centrale termice de apartament. Motivul pentru care se interzic în România

Mare grijă la aceste centrale termice de apartament. Motivul pentru care se interzic în România

Dacă locuiești la bloc, trebuie să știi că este interzisă instalarea unui anumit tip de centrale termice. Motivul e destul de simplu, dar mulți români nu știu asta.

Proiectele de instalații de gaze care alimentează centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte, pentru a fi montate, atrage atenția Asociația Energia Inteligentă.

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului”, prevede legislația în vigoare.

La ce să fii atent în legislație ca să nu greșești cu centrala de apartament

De asemenea, în situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului, prevede Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabilește la art 32, alin 2.

Dacă se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, e necesar să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4 care să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Aceste construcții de coșuri, însă, pot fi foarte costisitoare, și sunt supuse autorizării și proiectării construcților. La unele blocuri, costurile finale pot depăși câteva zeci de mii de euro. Prin urmare, locatarii din București, Timișoara, Constanța, etc, nu vor putea apela la soluția salvatoare, ei fiind în imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coşuri individuale în apartamente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: