Cum și când va „muri” Soarele: nu vom mai fi aici ca să vedem evenimentul epic

Cum și când va

Cum va arăta Soarele nostru după ce va muri? Oamenii de știință au făcut predicții despre cum va arăta sfârșitul pentru sistemul nostru solar și când se va întâmpla acest lucru. Dar oamenii nu vor fi aici pentru a vedea actul final.

Anterior, astronomii au crezut că se va transforma într-o nebuloasă planetară – o bulă luminoasă de gaz și praf – până când dovezile au sugerat că ar trebui să fie ceva mai masiv.

Soarele are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani – măsurat pe vârsta altor obiecte din sistemul solar care s-au format în același timp. Pe baza observațiilor altor stele, astronomii prezic că va ajunge la sfârșitul vieții în aproximativ zece miliarde de ani.

Soarele va muri în cinci miliarde de ani

Există și alte lucruri care se vor întâmpla pe parcurs, desigur. În aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele se va transforma într-un gigant roșu. Miezul stelei se va micșora, dar straturile sale exterioare se vor extinde pe orbita lui Marte, înghițind planeta noastră în acest proces.

Un lucru este sigur: până atunci nu vom mai fi aici. De fapt, omenirea mai are doar aproximativ un miliard de ani, cu excepția cazului în care găsim o altă cale. Asta pentru că Soarele crește în luminozitate cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani. Creșterea luminozității va pune capăt vieții pe Pământ. Oceanele noastre se vor evapora, iar suprafața va deveni prea fierbinte pentru a se forma apa.

Cu toate acestea, un studiu din 2018 a folosit modelarea computerizată pentru a determina că, la fel ca 90% din alte stele, Soarele nostru este cel mai probabil să se micșoreze și de la un gigant roșu, să devină o pitică albă și apoi să se sfârșească o nebuloasă planetară.

„Când o stea moare, ea scoate în spațiu o masă de gaz și praf. Acest amestec poate fi până la jumătate din masa stelei. Acest lucru dezvăluie miezul stelei și apoi moare”, a explicat astrofizicianul Albert Zijlstra de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, unul dintre autorii lucrării. „Abia atunci miezul fierbinte face ca învelișul expulzat să strălucească puternic timp de aproximativ 10.000 de ani – o scurtă perioadă în astronomie. Aceasta face vizibilă nebuloasa planetară. Unele sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la distanțe extrem de mari care măsoară zeci de milioane de ani lumină”.

Etichete: