Cum s-a descoperit cea mai veche înmormântare umană din Africa și ce ne spune acest lucru despre strămoșii noștri

Cum s-a descoperit cea mai veche înmormântare umană din Africa și ce ne spune acest lucru despre strămoșii noștri

Cum a evoluat unicitatea umană printre strămoșii noștri, distingându-ne de alte animale? Aceasta este o întrebare cu care se confruntă mulți arheologi, investigând înregistrările timpurii ale artei, limbajului, pregătirii mâncării, ornamentelor și simbolurilor. Iată cum s-a descoperit cea mai veche înmormântare umană.

Modul în care strămoșii noștri au tratat și jelit morții poate oferi, de asemenea, indicii cruciale, ajutând la dezvăluirea momentului când am dezvoltat prima dată gândirea abstractă necesară pentru a înțelege pe deplin conceptul morții.

Acum, s-a descoperit o înmormântare umană veche de 78.000 de ani într-o peșteră de pe coasta tropicală a estului Africii, care oferă dovezi tentante despre tratamentul strămoșilor noștri asupra morților. Noul studiu, publicat în Nature, descrie înmormântarea unui copil de doi-trei ani, poreclit „Mtoto” (în swahili pentru „copil”), la situl arheologic Panga ya Saidi din Kenya. Este cea mai veche înmormântare cunoscută a Homo sapiens din Africa.

Săpăturile au început în 2010. Până în prezent, acestea au dezvăluit o evidență a ocupației umane în urmă cu 78.000 de ani în urmă, acoperind perioadele din arheologia africană din Epoca Medie de Piatră și epoca ulterioară a Epocii de Piatră. Înmormântarea lui Mtoto s-a întins spre baza șantierului de excavare și a fost recunoscută mai întâi deoarece conținea sedimente de o culoare diferită de cele din jur.

Cea mai veche înmormântare umană dezvăluie ritualurile strămoșilor noștri

Examinarea inițială a relevat osul foarte degradat. Cercetătorii și-au dat seama rapid că materialul era atât de fragil încât tehnicile standard de excavare nu erau potrivite. În schimb, toată groapa de înmormântare a fost îndepărtată ca un singur bloc de sedimente și trimisă la Centrul Național de Cercetare pentru Evoluția Umană (CENIEH) din Burgos, Spania.

Câteva luni de excavări minuțioase de laborator l-au dezvăluit pe Mtoto, întins pe partea dreaptă și cu genunchii trași spre piept. Scheletul era aproape intact, ceea ce, alături de analiza detaliată a sedimentelor din jur, implica faptul că corpul se descompunea într-un mormânt plin. Deplasările unor oase au sugerat că partea superioară a corpului lui Mtoto era fie strâns într-un fel de material perisabil, probabil cu piei sau vegetație, sau că mormântul era plin de sedimente în timpul înmormântării.

În mod fascinant, există și dovezi că capul lui Mtoto ar fi putut fi susținut de materiale perisabile din mormânt. În mod clar, Mtoto a fost așezat cu grijă în mormânt. Dovezile sugerează că corpul lui Mtoto a fost înmormântat cu o anumită formă de implicare a comunității sau de ritual funerar. Cu siguranță corpul nu a fost abandonat sau îngropat accidental de procese geologice, cum ar fi o inundație.

Acum 78.000 de ani în urmă, populațiile africane își tratau morții diferit față de perioadele moderne

Ce ne poate spune asta despre strămoșii noștri? În Eurasia, atât Homo Sapiens, cât și neanderthalienii își îngropau de obicei morții în locuri rezidențiale de acum cel puțin 120.000 de ani. De ce cea mai veche înmormântare din Africa are loc atât de târziu, având în vedere centralitatea continentului în apariția „comportamentului uman modern”? O posibilitate este că acum 78.000 de ani în urmă, populațiile africane își tratau morții diferit.

Există unele dovezi că populațiile anterioare din Africa ar fi putut scoate carnea din părțile cheie ale corpului, în special craniul, și ar fi stocat doar oasele. Este posibil ca acest tratament special al morților să fi fost asociat cu durerea sau doliul.

Majoritatea săpăturilor arheologice au avut loc în situri rezidențiale. Dacă culturile anterioare ar fi îngropat corpurile departe de aceste zone, ele ar fi invizibile din punct de vedere arheologic. De exemplu, corpurile ar fi putut fi lăsate în locuri naturale, cum ar fi peșterile.

Înainte de descoperirea lui Mtoto, cele mai vechi înmormântări africane cunoscute erau la Taramsa, Egipt (acum 69.000 de ani) și Peștera Border, Africa de Sud (acum 74.000 de ani). Copilul Taramsa a fost găsit într-o groapă, săpată inițial pentru extragerea stâncii pentru producerea uneltelor de piatră.

Luate împreună, dovezile sugerează că practicile funerare africane s-au schimbat în timp. De asemenea, este izbitor faptul că toate aceste situri conțin persoane tinere. Eventual, corpurile copiilor au primit un tratament special în această perioadă străveche.

Citește și: