Cel mai bătrân om cu pașaport, o mumie egipteană: povestea fascinantă din spatele documentului banal

Cel mai bătrân om cu pașaport, o mumie egipteană: povestea fascinantă din spatele documentului banal

Dacă ai nevoie de un pașaport, sunt șanse mari să nu întâmpini probleme prea mari în a obține unul. Ce faci însă când data nașterii este 1303 înaintea erei noastre.

În urmă cu ceva timp, povestea faraonului Ramses al doilea a devenit virală și nu din cauza lucrurilor pe care le-a făcut pe parcursul vieții, ci a aventurilor prin care a trecut la câteva mii de ani după deces. Din cauza unui set complex de circumstanțe, i-a fost emis un pașaport, când era deja în stadiu de mumie.

Ramses al doilea este considerat unul dintre cei mai importanți faraoni, egiptenii supranumindu-l Marele Strămoș. Încă din prima parte a domniei sale, el s-a concentrat pe construirea de orașe mari, temple și monumente care au dăinut pentru câteva mii de ani.

La vârsta de 14 ani a fost numit prinț regent de către tatăl său, Seti I și se crede că ar fi deținut puterea deplină înainte să ajungă la 20 de ani. A fost unul dintre cei mai longevivi lideri egipteni, din 1279 până în 1213, înaintea erei noastre.

ramses II pasaportUn alt detaliu care îl diferențiază pe Ramses al doilea de ceilalți conducători egipteni din aceeași perioadă constă în deținerea unui pașaport și faptul că s-a plimbat cu avionul. În 1976, autoritățile egiptene au decis să-i emită un pașaport lui Ramses pentru a putea să zboare în Franța. Ca totul să fie și mai special, evenimentul s-a petrecut la aproximativ 3000 de ani după moartea sa.

Nevoia de pașaport a plecat de la faptul că s-a decis includerea mumiei lui Ramses al doilea într-un program de restaurare la Paris. Decizia a fost luată după o investigație atentă a doctorului francez Maurice Bucaille care ajuns la concluzia că se află într-o stare deplorabilă la Muzeul din Cairo și trebuie să treacă printr-un set de reparații. Președintele francez de la acea vreme a convins autoritățile egiptene de beneficiile unui astfel de transfer. Mumia a fost restaurată și a rămas cu pașaportul, deși i-a expirat în 1981.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: