20 mai 2021 | 00:10

Cum poți dezinstala Microsoft Edge. ”Noul” Explorer nu mulțumește utilizatorii

ACTUALITATE
Cum poți dezinstala Microsoft Edge. ”Noul” Explorer nu mulțumește utilizatorii

Microsoft Edge reprezintă cel mai bun browser livrat vreodată de Windows, dar asta nu înseamnă că este și dezirabil. Mulți utilizatori se întreabă cum se poate dezinstala Microsoft Edge, fiind nemulțumiți de performanțele acestuia.

Noul Microsoft Edge, bazat pe Chromium, este o îmbunătățire imensă a versiunii vechi, Microsoft Explorer. Edge a sosit odată cu lansarea pentru prima dată a Windows 10. Microsoft Edge este, de asemenea, puternic promovat în Windows 10. Dacă setați un browser implicit diferit, Microsoft vă va reaminti că Edge este aparent mai bun. În noua aplicație Setări, veți vedea un avertisment în navigarea pe web care vă spune „Restore recommended” dacă îndrăzniți să evitați utilizarea Microsoft Edge.

Astfel, Edge reprezintă o aplicație de care nu puteți scăpa cu ușurință. Totuși, există o modalitate de a dezinstala Microsoft Edge, indiferent că folosiți versiunile Beta, Dev sau Canary. Dacă ați instalat una dintre aceste versiuni, o puteți elimina deschizând mai întâi aplicația „Settings” pe computerul care rulează Windows 10. Apoi, faceți clic pe „Apps” și apoi găsiți versiunea Microsoft Edge în lista de aplicații.

Selectați-l și faceți clic pe butonul „Uninstall” și acesta va fi eliminat de pe computer. Ceea ce nu va face această metodă este să eliminați versiunea implicită preinstalată pe Windows 10. Pentru a dezinstala browserul implicit Microsoft Edge din Windows 10, trebuie să fiți ceva mai tehnic.

Pașii pentru a dezinstala Microsoft Edge

Primul pas constă în accesarea aplicației ”Command Prompt” de pe computer, ca administrator. Astfel, faceți click dreapta pe meniul Start, iar pentru a-l rula ca administrator, faceți clic dreapta pe acesta și selectați ”Run as administrator”. Trebuie să fiți în Command Prompt pentru că că Windows PowerShell sau PowerShell 7 pare să nu funcționeze.

Eliminarea Microsoft Edge în linia de comandă (Command Prompt) este un proces în doi pași. Mai întâi, trebuie să navigați la folderul corect folosind această comandă:

  • cd %PROGRAMFILES(X86)%\Microsoft\Edge\Application\xx\Installer

Când îl introduceți, înlocuiți „xx” cu numărul de versiune curent al Microsoft Edge instalat pe computer. Puteți găsi aceste informații în secțiunea „About” din setările Edge. Promptul de comandă se va modifica acum pentru a arăta că vă aflați în dosarul la care ați navigat mai sus. Acum, introduceți această comandă:

  • setup –uninstall –force-uninstall –system-level

Această operațiune nu va cere repornirea dispozitivului, așadar Microsoft Edge va fi acum eliminat din sistem. Este posibil să îl vedeți în continuare în meniul Start, dar nu va deschide nimic, iar recomandarea ”Restore recommended” va fi dispărut pentru navigarea pe web în aplicația Setări.

Cum să opriți reinstalarea automată a Microsoft Edge

Eliminarea Microsoft Edge reprezintă doar jumătatea din procedură. Astfel, dacă nu este oprit din a fi reinstalat automat, este posibil să descoperiți că s-a strecurat din nou în timpul actualizărilor viitoare. Pentru majoritatea oamenilor, editarea registrului este cel mai simplu mod de a face acest lucru. Totuși, prelucrarea regiștrilor vine cu un avertisment. Efectuarea de modificări în registru prezintă întotdeauna risc și ar trebui făcută cu atenție.

Faceți clic pe butonul „Search” de pe desktop și căutați „Registry editor”. Deschideți aplicația și navigați la următoarea locație. Utilizând copy-paste, lipiți următoarea comandă în bara de adrese a ”Registry editor”.

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft

Faceți clic dreapta pe folderul „Microsoft” și selectați „New”, apoi „Key”. Denumiți noua cheie „EdgeUpdate” și apoi faceți clic dreapta pe ea. Selectați „New”, apoi „DWORD (32 de biți) Value” și numiți-l „DoNotUpdateToEdgeWithChromium”. Odată creată, faceți dublu clic pentru a deschide cheia și a-i schimba valoarea la „1”. Faceți clic pe „OK” și puteți închide în siguranță ”Registry editor”. Microsoft Edge acum nu ar trebui să revină automat pe computerul pe care îl folosiți.