29 dec. 2021 | 12:55

Cum ne-a influentat pandemia modul în care călătorim și, mai ales, unde

ACTUALITATE
Cum ne-a influentat pandemia modul în care călătorim și, mai ales, unde

Dacă ne întreba cineva, la sfârșitul lui 2019, cum ne închipuim că va arată viitorul, cu siguranță nu am fi răspuns corect. Pandemia ne-a remodelat aproape toate aspectele din viață, fiind nevoiți să învățăm să trăim altfel.

Însă cum se raportează acest aspect la turism, unul dintre cele mai afectate domenii de activitate din ultimii doi ani? Vom vedea în cele ce urmează.

Pandemia i-a reorientat pe turiști: aceștia preferă locurile izolate, în detrimentul celor aglomerate

Desigur, acest aspect nu se aplică tuturor turiștilor, însă o bună parte dintre aceștia au ales ca, în 2020 și 2021, să călătorească spre destinații mai puțin aglomerate, pentru a evita contactul uman care, după cum bine știm, nu este recomandat, în ultima perioadă.

Cabanele micuțe, ori chiar gazdele, au reprezentat topul atracțiilor din turism, în ultimii doi ani, pentru mulți dintre români. Spre exemplu, hotelurile mari au pierdut semnificativ, în timp ce rezervările non-hoteliere au înregistrat creșteri de 20%, până la 24%. Există posibilitatea ca, pe viitor, acest procent să crească și mai mult.

Pandemia a făcut ca oamenii să-și dorească din ce în ce mai mult intimitate și, de ce nu, chiar siguranță sanitară, ambele fiind mult mai ușor de obținut în cazul cazărilor mici, situate, eventual, în locuri „uitate de lume”.

La nivel general, atunci când își aleg cazarea, turiștii iau în calcul trei aspecte: cât de aproape sau departe se află de anumite destinații turistice, cât costă o nopte de cazare și rating-ul acordat pe site-urile de booking, cât și review-urile de la foștii clienți ai respectivei unități de cazare.

Așadar, se poate spune că pandemia a reușit să facă și lucruri bune, oricât de greu de crezut ar fi acest lucru, în contextul pur negativ pe care îl trăim, în prezent. De menționat că, tot în ultimii doi ani, procentul unităților de turism care au apelat la digitalizare a crescut, de asemenea, semnificativ.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele