Cum își bate joc România de ratingul ”excepțional” obținut în acest domeniu

Cum își bate joc România de ratingul ”excepțional” obținut în acest domeniu

Nu suntem pe primul loc doar la lucruri rele. România a fost singura țară din lume care a obținut ratingul ”excepțional” pentru recolta agricolă de anul acesta.

Organismul internațional Geoglam folosește un sistem planetar de sateliți prin care supraveghează evoluţia recoltelor din toată lumea. Acesta i-a acordat României ratingul ”excepţional” pentru producţia agricolă din acest an.

România este singura ţară din lume care a primit acest rating în 2021, după ce toate culturile de pe teritoriul ei au fost evaluate cu ”excepțional”.

România își bate joc de potențialul său agricol

Dar ne-am ridicat la nivelul acestui calificativ? România este o putere la nivel mondial la acest capitol, dar există un mare „dar” de care ne batem joc.

Roșia românească de toamnă-iarnă merge la gunoi. Un fermier din Colibași, Giurgiu, se pregătește să arunce peste 15 tone de roșii, iar ca ca el fac mulți, conform unui reportaj Digi24. Pe malul Argeșului zac zeci de tone de roșii aruncate. În cel mai mare bazin legumicol de lângă București, fermierii care au mizat pe roșia târzie au deja pagube de zeci de mii de lei fiecare.

Dar de ce s-a întâmplat acest dezastru? Roșiile aruncate au fost plantate după ce ministerul Agriculturii a anunțat că premiază cu două mii de euro fiecare legumicultor care scoate pe piață tomate coapte între noiembrie și decembrie. Mii de fermieri s-au apucat de treabă, dar acum, la recoltare, s-au trezit că n-au unde să-și vândă marfa.

„Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei – patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul, că deja a venit iarna. Programul ăsta e făcut să ne blocheze, să ne distrugă, nu să ne încurajeze, fiindcă n-avem cui vinde. Ne încurajezi să cultivăm tomate, dar n-avem cui le vinde”, spune Mihai Stoica, fermier, citat de Digi24.

Citește și: