Cum este posibil să falsifici tablouri de Tonitza, Grigorescu și Luchian, în România

Cum este posibil să falsifici tablouri de Tonitza, Grigorescu și Luchian, în România

Perchezițiile sunt în desfășurare, la noi în țară, într-un dosar cu tablouri falsificate. Polițiștii și procurorii au făcut zece percheziții în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.

Aceste percheziții de amploare au fost făcute inclusiv la o instituție de cultură, în dosarul în care reprezentantul unei galerii de artă din Capitală este suspectat că a vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, scrie Profit.ro.

Tablouri false de Tonitza, Grigorescu și Luchian, găsite la noi în țară

Certificatele tablourilor au fost întocmite de un expert acreditat de Ministerul Culturii. El a mințit că picturile sunt autentice.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), joi, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a zece percheziții domiciliare la sediul unei instituții de cultură.

De asemenea, perchezițiile au fost făcute și la locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și județele Iași și Botoșani.

Ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române au acționat în acest dosar de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc”, a declarat PICCJ, conform sursei citate.

În acest dosar, sunt puse în aplicare două mandate de aducere și vor fi citați pentru audieri 40 de martori, dintr-un număr total de peste două sute de cumpărători.

Citește și: