21 apr. 2021 | 07:36

Cât costă arta românească: milioane de euro pe două tablouri ale lui Adrian Ghenie, la Hong Kong

ACTUALITATE
Cât costă arta românească: milioane de euro pe două tablouri ale lui Adrian Ghenie, la Hong Kong

Adrian Ghenie tinde să fie unul dintre cei mai prolifici artiști români din toate timpurile. În cel mai rău caz, este cel mai profitabil. Două lucrări ale sale tocmai au făcut subiectul unei licitații Sotheby`s la Hong Kong.

Dacă nu prea ai făcut performanță în a ține minte numele artiștilor români contemporani, ar fi bine să ții minte măcar unul, Adrian Ghenie. Două lucrări realizate de artistul român. „Self-Portrait in 1945” şi „The Trip”, au fost adjudecate luni, la Sotheby’s Hong Kong pentru suma totală de 6,20 de milioane de euro. La fel ca multe dintre lucrările sale, acestea sunt supradimensionate și nu au legătură cu creații ale lui Michelangelo.

„Self-Portrait in 1945” este un ulei pe pânză semnat şi datat 2015 şi provine din Nicodim Gallery, Los Angeles. Lucrarea a fost cumpărată în final cu 1,15 milioane de euro. „The Trip”, tot ulei pe pânză, este semnat şi datat 2016 şi privine dintr-o colecţie privată. Pânza a fost adjudecată la 5,14 milioane de euro.

Recordul la această oră pentru un tablou de Ghenie a fost stabilit în urmă cu ceva timp la Sotheby`s în Londra. Pictura ”Nickelodeon”, realizată de Adrian Ghenie în 2008 – reprezentând opt siluete estompate purtând paltoane ample – a fost lotul principal la o licitaţie organizată de casa Christie’s la Londra şi s-a vândut cu 9 milioane de dolari.

În ceea ce privește stilul artistului de origine română, în multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin. Legat de trecutul său, s-a născut la Baia Mare, în 1977. Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005.

Pentru că a crescut în România comunistă, pe vremea regimului lui Nicolae Ceaușescu, acea perioadă i-a influențat semnificativ tematica lucrărilor sale, de aici și afinitatea pentru istoria europeană și mondială a secolului 20.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele