Cum e să lucrezi la Facebook: ieși de acolo ”cu mâinile pătate de sânge”, conform unei foste angajate

Cum e să lucrezi la Facebook: ieși de acolo ”cu mâinile pătate de sânge”, conform unei foste angajate

În cazul în care ți-ai dorit vreodată să lucrezi la Facebook în speranța că cea mai mare rețea de socializare din lume oferă raiul pe pământ, un nou raport la prima mână din partea unei foste angajate atestă contrariul.

La aproximativ o săptămână după ce o fostă angajată a Facebook a decis să facă valuri în online prin declarațiile ei deloc măgulitoare la adresa celei mai mari rețele de socializare, altă angajată a ajuns în centrul atenției. De această dată, numele ei este Sophie Zhang.

A avut ”mâinile pătate cu sânge” la Facebook

Conform datelor obținute de CNN, o altă angajată care și-a făcut cariera la Facebook are profunde remușcări vizavi de modul în care se desfășoară activitatea la compania lui Mark Zuckerberg. Sophie Zhang este dispusă să depună mărturie în fața Congresului american, dacă va fi solicitată.

Între timp, Zhang a atras atenția că a oferit documente despre practicile companiei unei agenții guvernamentale. Anunțul vine la aproximativ o săptămână după ce Frances Haugen, o fostă directoare din structurile Facebook a atras atenția congresului SUA că platforma online divizează populația și este dăunătoare copiilor.

Revenind însă la Zhang, ea a lucrat ca analist de date la gigantul tehnologic timp de aproximativ trei ani. La final, după ce a fost concediată, a scris un memoriu anul trecut detaliind cum nu crede că Facebook întreprinde suficiente activități pentru a combate ura și dezinformarea. Fenomenul este cu atât mai acut în țările mai mici și în curs de dezvoltare. Potrivit ei, a fost concediată din cauza unor probleme de performanță.

Pentru că se pare totuși că memoriul cu pricina nu vine doar de la un angajat supărat că și-a pierdut locul de muncă, a fost prezentat în detaliu de BuzzFeed News și, ulterior, a stat la baza unei serii de articole publicate de The Guardian. Sophie Zhang a ieșit acum în lumina reflectoarelor pentru că a văzut că există sprijin din partea ambelor partide importante din SUA pentru a pune capăt practicilor abuzive ale Facebook.

„Am furnizat unei agenții guvernamentale documentație detaliată privind potențiale infracțiuni penale. Din câte am înțeles, o anchetă este în derulare”, a postat tânără pe Twitter, fără să menționeze pentru CNN despre informații este vorba. Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

Citește și: