Cum dezactivezi localizarea GPS pe iPhone, cum te afectează și de ce nu este o soluție perfectă

Cum dezactivezi localizarea GPS pe iPhone, cum te afectează și de ce nu este o soluție perfectă

Nu de puține ori, am fost întrebat cum dezactivezi localizarea GPS la iPhone, pentru a fi sigur că nu te urmărește nimeni și nu poate vedea unde ești. Pașii sunt simpli, consecințele, complexe.

Serviciile de Localizare pe iPhone centralizează toate aplicațiile și serviciile Apple care îți folosesc locația GPS în diverse scopuri. În orice moment poți dezactiva toate opțiunile de localizare de la smartphone-ul tău ieșit din Cupertino, dar nu reprezintă finalul poveștii.

Intri la Configurări sau Settings, accesezi secțiunea Intimitate sau Privacy și optezi pentru Location Services (Servicii de localizare). În partea de sus a acestei ferestre, vei vedea o bifă generală pe care o poți dezactiva din start, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos. Tot de acolo, dacă ai chef și timp, poți dezactiva localizarea pe fiecare aplicație în parte pe care o ai instalată pe telefon.

Imediat după ce dezactivezi localizarea la iPhone vei primi un avertisment prin care ți se atrage atenția că poate fi reactivată în cazul în care telefonul este furat sau pierdut și vrei să folosești Find my iPhone sau Lost Mode (Mod Pierdut). Tot de aici, poți reactiva localizarea pe viitor printr-o singură atingere.

localizare iPhone dezactivareDupă ce ai făcut acea schimbare, în funcție de ce setări ai active la Find My iPhone, există posibilitatea ca Apple să știe în continuare unde îți este telefonul, chiar dacă nu partajează acea informație cu terți sau autorități.

Dacă vrei să dezactivezi și acea particularitate, te duci în capătul de jos al listei de mai sus și faci un tap pe Servicii de sistem. Debifezi fiecare opțiune din această pagină, inclusiv ”Găsire iPhone”, dar, din acel moment, îți asumi că telefonul tău nu mai poate fi recuperat dacă îl pierzi.

Ca un dealiu de fond, nu uita că nu-ți vor mai funcționa aplicații de navigație precum Google Maps sau Waze, daci ai închisă localizarea la iPhone. Mai mult decât atât, autoritățile vor ști în continuare, cu un grad redus de precizie, unde te afli, datorită datelor furnizate de operatorii de telefonie. Ei obțin acele date de la turnul de telefonie mobilă la care ești conectat.