Cum au ajuns să se îmbogățească minerii de bitcoin din România, după ce China a interzis minatul criptomonedelor

Cum au ajuns să se îmbogățească minerii de bitcoin din România, după ce China a interzis minatul criptomonedelor

Pur și simplu, a devenit mult mai ușor și mult mai profitabil să minezi bitcoin. Lumea știe de luni întregi că mai mult de jumătate din minerii de bitcoin din lume ar avea probleme, din moment ce China a interzis mineritul de criptomonede.

Această ajustare, care a intrat în vigoare recent, înseamnă că în acest fel, minerii de bitcoin care rămân online vor câștiga mai mulți bani.

Un miner bitcoin rulează un program pe un computer, pentru a încerca să rezolve un puzzle, înainte ca oricine altcineva să o facă. Rezolvarea acestui puzzle este ceea ce completează un bloc, un proces care creează atât bitcoin nou, cât și actualizează registrul digital, urmărind toate tranzacțiile bitcoin.

China a fost mult timp epicentrul minerilor de bitcoin, estimările anterioare indicând faptul că 65% până la 75% din exploatarea mondială a bitcoinului s-a petrecut acolo. Dar o represiune condusă de guvern a alungat efectiv minerii de cripto din țară.

„Pentru prima dată în istoria rețelei bitcoin, avem o oprire completă a exploatării miniere, într-o regiune geografică vizată, care a afectat mai mult de 50% din rețea”, a declarat Darin Feinstein, fondatorul Blockcap și Core Scientific.

China a interzis minatul de bitcoin

Mai mult de 50% din hashrate, puterea de calcul colectiv a minerilor din întreaga lume, a renunțat la rețea, de la vârful de pe piață din mai.

Exploatarea mai mică înseamnă că sunt rezolvate mai puține blocuri în fiecare zi. De obicei, durează aproximativ zece minute pentru a finaliza un bloc, dar Feinstein a declarat pentru CNBC că rețeaua bitcoin a încetinit până la blocarea timpului de 14 până la 19 minute.

Acesta este tocmai motivul pentru care bitcoinul recalibrează fiecare bloc din 2016, sau aproximativ la fiecare două săptămâni. Sâmbătă, codul bitcoin a făcut-o automat cu 28% mai puțin dificil de obținut – o scădere istorică fără precedent pentru rețea – restabilind astfel timpii de blocare înapoi la fereastra optimă de zece minute.

Algoritmul bitcoin este programat pentru a face față unei creșteri sau scăderi a mașinilor de exploatare, potrivit Mike Colyer, CEO al companiei de valută digitală Foundry. „Este o piață cu autoreglare care nu necesită niciun comitet extern, pentru a stabili ce să facă. Acesta este un concept foarte puternic”, a spus el.

Care este viitorul criptomonedelor

Mai puțini concurenți și mai puține dificultăți înseamnă că orice miner cu o mașină conectată va vedea o creștere semnificativă a profitabilității și venituri mai previzibile.

„Toți minerii de bitcoin participă la aceeași economie și exploatează în aceeași rețea, astfel încât minerii publici și privați vor vedea creșterea veniturilor”, a declarat Kevin Zhang, fost ofițer șef minier la Greenridge Generation.

Presupunând costuri fixe de energie, Zhang estimează venituri de 29 de dolari pe zi pentru cei care folosesc Bitmain, comparativ cu 22 de dolari pe zi, înainte de schimbare. Pe termen mai lung, deși veniturile minerilor pot fluctua în concordanță cu prețul monedei, Zhang a menționat, de asemenea, că veniturile din minerit au scăzut doar cu 17%, față de vârful prețului bitcoin în aprilie, în timp ce prețul monedei a scăzut cu aproximativ 50%.

„Ne așteptăm la o perioadă de profitabilitate minieră mult mai mare pentru clienții Compass Mining”, a declarat Whit Gibbs, CEO și fondator al Compass, un furnizor de servicii de minerit bitcoin. „Ne așteptăm ca minerii să aibă cu aproximativ 35% mai mult profit”.

Este greu de prezis cât va dura deficitul hashrate. Barbour a spus că este posibil ca Beijingul să își poată inversa politica, iar aceasta ar putea fi doar o întrerupere pe termen scurt.

Citește și: