18 mai 2021 | 17:15

Cum a fost ironizată pe Facebook angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR: postarea reprezentanței Comisiei Europene

ACTUALITATE
Cum a fost ironizată pe Facebook angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR: postarea reprezentanței Comisiei Europene

Vestea că Viorica Dăncilă, fost premier al României, a fost angajată la BNR a dat startul mai multor ironii pe Facebook. Una dintre ele a venit chiar și de la reprezentanța Comisiei Europene în România.

Viorica Dăncilă, fost premier al României rămas în memoria colectivă cu multe gafe și stângăcii, a fost angajată la BNR. De la 1 iunie, fostul șef al Guvernului condus la acea vreme de PSD va ocupa funcția de consultant în cadrul Biroului Economie Verde la Banca Națională.

Departamentul se va ocupa de trecerea României la moneda euro.

Cum era de așteptat, o astfel de angajare n-a trecut neobservată. Dincolo de ironiile utilizatorilor de Facebook, o postare a reprezentanței Comisiei Europene a atras atenția în mod special. Momentul ales nu pare deloc întâmplător.

Angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, ironizată de Comisia Europeană

Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat public că Banca Centrală Europeană oferă, la rându-i, un post de economist specializat în probleme de mediu. Poate fi o coincidență faptul că o astfel de postare a apărut în aceeași zi în care Banca Națională a României a anunțat că, de la 1 iunie, Viorica Dăncilă va fi angajat al instituției.

Dar pare o coincidență mult prea mare.

Ironii pe rețelele de socializare

În anunțul de pe pagina de Facebook, reprezentanța CE susține că, printre criteriile de eligibilitate, se numără:

  • diplomă de master sau echivalentul acesteia în economie, finanțe sau alt domeniu relevant;
  • cunoașterea la nivel temeinic (C1) a limbii engleze și cunoașterea la nivel satisfăcător (B1) a cel puțin unei alte limbi oficiale a UE

Iar printre elementele care constituie un avantaj se numără:

  • studii doctorale sau cercetări privind impactul economic al schimbărilor climatice;
  • experiență dovedită în chestiuni legate de climă;
  • cunoașterea inițiativelor europene și globale în domeniul schimbărilor climatice

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a explicat la Digi24 că BNR are nevoie de „oameni care deschid uși în Europa”, pentru activități de lobby la instituțiile europene, în vederea trecerii la moneda euro. Ar fi unul dintre motivele pentru care Viorica Dăncilă a fost angajată la BNR.

Există, însă, opinii potrivit cărora Mugur Isărescu n-ar fi uitat sprijinul pe care i l-a acordat fosta șefă a Guvernului în era Dragnea, atunci când PSD încerca îndepărtarea guvernatorului actual și forțarea adoptării unor proiecte de lege cu care BNR n-a fost de acord.