28 nov. 2021 | 13:45

Se schimbă vârsta de pensionare în România?! Anunțul încâlcit al noului ministru

Politică
Se schimbă vârsta de pensionare în România?! Anunțul încâlcit al noului ministru
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare din România? Un anunț făcut recent de noul ministru a lăsat românii cu multe semne de întrebare. Se va schimba sau nu ceva în dreptul vârstei la care oamenii se pot bucura de indemnizația de la stat?

Modificări la vârsta de pensionare?! Ce a anunțat noul ministru?

Ministrul Muncii a făcut un anunț în cursul zilei de vineri ce i-a debusolat pe mulți dintre români. Bărbații pot să iasă la pensie la 65 de ani, iar femeile la 61 de ani, arată noile declarații ale lui Marius Budăi. De asemenea, oficialii au avut discuții și despre ridicarea acestor praguri.

Ministrul vine cu asigurări pentru cetățeni în privința vârstei de pensionare care nu va crește, cel puțin în mandatul său. El a mai subliniat că Guvernul a început să accepte ca angajații să iasă de la locurile de muncă ‘cu picioarele înainte’.

Oficialul exclude această posibilitate

Budăi a mai explicat că speranța de viață sănătoasă în România este în jur de 60 de ani, astfel subliniază că nu ia în calcul să oblige oamenii să iasă la pensie mai târziu.

„Exclus să crească vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia apoi să ne gândim la o eventuală creştere a vârstei de pensionare.

Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi 6 luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 59-60 de ani. Păi nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a declarat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

„Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei”

Vârsta stardard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei. În cazul femeilor, aceasta ar urma să crească la 63 de ani, până în anul 2030.

Stagiul minim de cotizare la sistemul de pensii este de 15 ani pentru ambele sexe. Există câteva categorii profesionale care permit ieșirea la pensie mai devreme decât vârsta minimă.

„Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei. România trăieşte în săracie, foame şi frig, s-a scumpit tot ce se putea scumpi, avem o inflaţie record.

PSD va pune în aplicare din prima lună de guvernare pachetul social, vom creşte alocaţiile, pensiile, salariul minim şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Pensionarii cu cele mai mici pensii vor primi un ajutor pentru a-şi plăti facturile în această iarnă.

M-am săturat să aud mereu că nu sunt bani pentru oameni, PSD a venit la guvernare în momente grele şi a crescut veniturile. Aşa vom face şi acum, vom aduce mai mulţi bani la buget şi vom completa veniturile tuturor oamenilor”, a spus joi liderul PSD.

Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente! Au termen până la data de 25 mai
Capital.ro
Localitatea din România unde cetățenii au marcat pe Waze toate gropile | "Arată ciuruită"
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Noapte magică în CHAMPIONS LEAGUE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro