27 mart. 2021 | 14:45

Crezi că poți face diferența dintre om și roboți? Fă acest test și vezi ce ți-a ieșit

ACTUALITATE
Crezi că poți face diferența dintre om și roboți? Fă acest test și vezi ce ți-a ieșit

Probabil că nu ești capabil să faci diferența dintre ceva ce este creat de inteligența artificială și arta generată de om.

Ce face ca un tablou să pară creat de om? Este într-adevăr muzica generată de inteligența artificială atât de diferită de ceea ce face un om? Îți dai seama când un program de inteligență artificială a creat imaginea la care te uiți?

Dacă crezi că poți face diferența dintre om și AI, fă acest test online. Sondajul face parte dintr-un raport despre AI și conținut generat de AI. Potrivit creatorului său, un jurnalist și scriitor polonez numit Kazimierz Rajnerowicz, oamenii nu prea au nimerit bine.

„Sunt nebun după chatbots, deepfakes și artă și muzică create de AI”, a spus Rajnerowicz. El a creat sondajul ca parte a unui proiect pentru Tidio Blog, o companie care face chatbots de servicii pentru clienți.

„Oare oamenii nu pot face cu adevărat diferența dintre imaginile create de AI și fotografiile și imaginile reale?”, se întreabă Rajnerowicz pe Reddit. „Am primit deja peste 400 de răspunsuri, dar sunt surprins că rezultatele sunt atât de slabe. Oamenii au cu adevărat probleme să facă distincția între o fotografie generate pe calculator și o pictură? Când am pregătit exemplele, mi s-au părut evidente. Există un indiciu clar în aproape fiecare dintre ele, dar până acum cel mai bun scor este 13/21”.

Oamenii trebuie să facă apel la judecată, numai pe baza imaginilor, și acest lucru poate fi mai dificil decât crezi. Este într-un fel șocant, dar distractiv, să aflăm cât de ușor ne poate păcăli un robot să credem că un om a creat o piesă de artă sau niște muzică.

„Am crezut că oamenii sunt mult mai buni în a judeca dacă ceva este artificial sau nu”, a spus Rajnerowicz. „Mi se pare că apare o mare problemă de alfabetizare vizuală. Unii oameni cred că tehnologia nu este încă foarte avansată și că este ușor de spus ce este fals și ce este real și se dovedește că publicul larg nu surprinde deloc aceste diferențe subtile. Odată ce oamenii care sunt alfabetizați în domeniul inteligenței artificiale își dau seama de acest lucru, va fi foarte ușor să abuzăm de această putere”.