27 dec. 2021 | 11:37

Creat pentru companiile de top, acest instrument de securitate este disponibil pentru toți [P]

ACTUALITATE
Creat pentru companiile de top, acest instrument de securitate este disponibil pentru toți [P]

Sistemele de stocare și partajare a fișierelor utilizate de companii rareori ating nivelul de securitate necesar pentru a fi impenetrabile. În contextul valului de amenințări cibernetice declanșat de pandemia de Covid-19, acum, firmele au acces la o soluție testată îndelung de cele mai mari nume din industrie.

Odată cu Centrul European de Competențe în Securitate Cibernetică (ECCC) deschis la București, Uniunea Europeană vrea să faciliteze implementarea la scară largă a celor mai recente tehnologii de securitate online în statele membre, făcând mai ușoară adopția anumitor produse și servicii de către entități private și publice.

În anumite sectoare ale economiei, însă, există deja standarde de securitate cibernetică pentru comunicații și partajare a documentelor, cu o lungă istorie atestată în privința ușurinței în utilizarea. Acestea, în principal, vizează fuziuni și achiziții de companii, procese care implică schimbul strategic al informațiilor în contextul unor tranzacții de mai multe milioane de dolari.

Instrumentul folosit cel mai des de către consultanții financiari responsabili cu efectuarea acestui tip de tranzacții este Virtual Data Room sau VDR. Aceasta e o platformă care, în ultimii ani, a câștigat o popularitate sporită în afara domeniului de fuziuni și achiziții. Acum este utilizată ca o măsură de securitate de top de către companii de toate dimensiunile în timpul auditului, a restructurărilor, finanțărilor sau, pur și simplu, ca un depozit electronic strategic pentru documente de afaceri.

VDR a fost creat într-o asemenea manieră, încât mulți oameni pot accesa aceleași documente, în același timp, online, oriunde în lume, cu un nivel de securitate rezervat de obicei pentru tranzacțiile bancare. Asta elimină necesitatea drumului la sediul central al unor companii, unde fișierele sunt stocate local și, în același timp, oferă numeroase avantaje în privința utilizări unui client de email sau serviciu Dropbox cu numeroase funcții suplimentare avansate.

FORDATA, furnizorul principal de VDR: ce înseamnă de fapt

După cum au atras atenția cei de la FORDATA, liderul pe zona de VDR în regiunea CEE, în timpul pandemiei de COVID-19, companiile au sporit căutările pentru instrumente IT de securitate care sunt ușor de utilizat și, totodată, sunt compatibile cu specificații legislative referitoare la stocarea și procesarea de informații confidențiale. GDPR este un foarte bun exemplu.

VDR a devenit alegerea naturală pentru multe companii, deoarece o astfel de platformă poate fi disponibilă în 15 minute într-o infrastructură nativă, nu necesită cunoștințe tehnice avansate și nu e nevoie să o instalezi pe dispozitivele utilizatorilor, deoarece întregul sistem funcționează prin intermediul browserului de internet. Pe de altă parte, beneficiile sunt substanțiale.

Ce diferențiază VDR de alte soluții de bază este control strict oferit administratorilor asupra a ceea ce se întâmplă în orice instanță a sistemului. Aceștia au la îndemână în permanență rapoartele de activitate pentru utilizatori și opțiuni pentru a le acorda sau retrage accesul la orice document, în orice moment, cu posibilitatea de a restrânge opțiunile de salvare sau imprimare a unui fișier, de a copia sau lipi conținut în interiorul unui document, de a restricționa accesul la funcția print-screen și a preveni repartajarea a ceea ce a fost partajat cu un anumit utilizator. Aceste mecanisme sunt menite să prevină orice fel de acces la informații confidențiale de către entități terțe neautorizate. În plus, pe orice document partajat poate fi aplicat automat un filigran sau watermark.

Ca o soluție dedicată pentru securizarea documentelor unei afaceri, data room (camera de date) este menită să accelereze latura meritorie a proiectelor, având în vedere că în fuziuni și achiziții, de cele mai multe ori, timpul înseamnă bani. În consecință, instrumentul a fost creat pentru a răspunde cerințelor de utilizabilitate sporită și pe dispozitive mobile.

Conform spuselor CEO-ului Aleksandra Prusator, de la FORDATA, configurarea unui VDR poate fi realizată de către echipa de suport, la cererea clientului, aducând valoare adăugată ritmului operațiuni și ajutând încheierea anumitor proiecte și mai rapid. Instrumentul lor a fost utilizat cu succes de către KPMG, EquiLiant Capital, PwC și Orange.

În epoca telemuncii și a amenințărilor cibernetice sporite care au venit ca o consecință, nevoia pentru un instrument accesibil și cât se poate de sigur pentru partajarea documentelor este arzătoare. Camerele de date (Data Rooms) există pentru a fi folosite în astfel de cazuri, oferind acea aptitudine suplimentară de business, comparativ cu alte platforme populare existente online.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele