24 nov. 2021 | 11:25

Securitatea informaților: cât plătesc companiile din cauza breșelor de date

ACTUALITATE
Securitatea informaților: cât plătesc companiile din cauza breșelor de date

A fost publicat raportul „The Annual Cost of a Data Breach”, realizat de Ponemon Institute și sponsorizat și analizat de IBM Security.

Astfel, studiul sugerează că incidentele de securitate au devenit mai costisitoare și mai greu de stăpânit din cauza schimbărilor operaționale drastice din timpul pandemiei, costurile crescând cu 10% față de anul precedent.

Costul mediu al unei breşe a fost de 401 milioane de dolari. Aceste date compromise includ numere de asigurări sociale, numere de carduri de credit și debit, nume de utilizator și parole de cont și alte informații personale sensibile.

Breşele de date în domeniul sănătății au fost cele mai costisitoare, 9,23 milioane de dolari per incident, urmate de sectorul financiar, 5,72 milioane de dolari și de cel farmaceutic, 5,04 milioane de dolari.

Securitatea datelor o mare problemă

„Costurile ridicate ale breşelor de securitate reprezintă cheltuieli suplimentare pentru companii, pe fondul schimbărilor rapide de tehnologie din timpul pandemiei. Costurile breşelor de securitate au atins un nivel record în ultimul an, însă raportul mai arată, de asemenea, semne pozitive cu privire la impactul tacticii moderne de securitate, cum ar fi Inteligenţa Artificială, automatizarea şi adoptarea unei abordări de tipul zero-trust, care ar putea avea ca rezultat reducerea costurilor generate de astfel de incidente”, a declarat Chris McCurdy, Vicepreşedinte şi General Manager, IBM Security.

De asemenea, studiul relevă că este foarte posibil ca securitatea să fi rămas în urma acestor schimbări rapide din domeniul IT, împiedicând capacitatea compaiilor de a reacționa la breșele de date.

Cu toate acestea, există măsuri implementate care au redus costurile, cum ar fi adoptarea inteligenței artificiale, a analizelor de securitate și a criptării datelor. Acestea au avut rolul de a reduce costul unei breșe, economisind companiilor între 1,25 și 1,49 milioane de dolari, comparativ cu cele care nu au utilizat în mod semnificativ aceste instrumente.

Ciclul mediu de viaţă al unei breşe de date a fost de 280 de zile, 212 zile fiind înregistrate pentru identificarea breşei şi alte 75 de zile pentru a reduce efectele, cu o săptămână mai mult decât în raportul din anul 2020.