”Consumatorul vulnerabil”, un vis frumos pentru români: când te ajută statul român, dacă nu ai bani de gaz și curent

”Consumatorul vulnerabil”, un vis frumos pentru români: când te ajută statul român, dacă nu ai bani de gaz și curent

Ca să nu îngheți în casă sau să stai pe întuneric, autoritățile române au început în ultimele luni să discute de consumatorul vulnerabil, o inițiativă financiară menită să ajute cu bani românii care nu-și permit să-și plătească facturile.

Facturile la gaze naturale și energie electrică au explodat în ultimul an. Situația este incredibil de gravă din punct de vedere financiar și, în mod previzibil, unii români au ajuns în situația de nu-și permite să mai plătească facturile restante. Situația se va acutiza și mai mult la iarnă, când foarte mulți români vor depinde de accesul la gaz pentru a se încălzi. Din fericire, cu un pic de noroc, până nu va fi prea târziu, va fi introdus în legislația locală conceptul consumatorului vulnerabil.

Statul îți dă bani de gaz și curent: în ce condiții și de când

Ministrul Muncii a vorbit ieri despre consumatorul vulnerabil, o inițiativă foarte importantă pentru câteva milioane de români care au ajuns în situația de a nu-și mai permite factura la gaz și curent. ”I-am scris astăzi (miercuri – n.r.) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022”, a precizat ministrul, conform scrie Agerpres.

Cu alte cuvinte, începând cu 1 ianuarie 2021, dacă se aliniază planetele, iar legea va trece de parlament în timp util, ar trebui să nu mai stai cu stresul că poți rămâne fără gaz sau curent în mijlocul iernii. ”M-am ambiţionat şi, cu toate că erau suficienţi doritori să-i cânte prohodul, a fost aprobat în Guvern, transmis Parlamentului şi blocat în Parlament până acum şi, împreună cu colegii mei din Guvern, am găsit soluţii astfel încât să fie aplicabil şi chiar devansat începând cu 1 ianuarie 2022. Prin acest proiect creşte şi numărul de beneficiari, şi suma alocată pentru a compensa creşterile de preţuri”, a mai spus ministrul Muncii.