20 aug. 2021 | 15:15

Se dau bani de la stat: ce se întâmplă cu facturile românilor la gaze naturale și energie electrică

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat: ce se întâmplă cu facturile românilor la gaze naturale și energie electrică

Plata facturilor de energie și gaze va fi o problemă foarte mare pentru mulți Români. Ministrul energiei ne asigură că va venii în ajutorul lor, încă din această toamnă. Consumatorii vulnerabili vor fi sprijiniți pentru plata facturilor la gaze și energie electrică.

Acest lucru se va întâmpla, doar dacă, legea va fi aprobată de Parlament. „Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor.

Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (…) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării”, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu.

De unde vin banii pentru ajutoare?

Banii vor veni de la bugetul de stat. În principal din dividendele acordate de companiile energetice. Prețul mediu al energiei din 1 ianuarie până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piața spot a bursei OPCOM. „Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la prețul mediu.

Există și vârfuri și este evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză a creșterii prețului este costul certificatului de CO2 nu doar în România, ci peste tot, acolo unde există energie pe cărbune prețul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producție și evident că toți ceilalți producători vor beneficia de acest preț și vor face profit”, a arătat Popescu.

El sfătuiește consumatorii să încheie contracte noi în piața liberă. Acolo prețurile sunt mai mici. „Oameni buni, vă repet tuturor, mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă, nu stați în piața de serviciu universal, care este scumpă.

Primul care este pe listă – și mai sunt doi-trei la același nivel de preț – este compania noastră, Hidroelectrica, faceți contracte!”, a îndemnat ministrul. Toate sursele participante la discuțiile de joi din Guvern au ajuns la aceeași concluzie. Autoritățile urmăresc o compensare suplimentară a facturilor la energie.

De acesta vor urma să beneficieze mai mulți consumatori în această iarnă. Acum se studiază și încadrarea legislativă în care va fi pusă acest ajutor. Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o nouă discuție pe această temă.