Combinarea unor doze de vaccinuri diferite, soluția inovatoare de combatere a pandemiei

Combinarea unor doze de vaccinuri diferite, soluția inovatoare de combatere a pandemiei

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au început un studiu prin care vor să vadă beneficiile combinării unor doze de vaccinuri diferite împotriva noului coronavirus.

Universitatea Oxford a anunţat joi că lansează un studiu pentru a stabili dacă o combinaţie de două doze de vaccinuri diferite la acelaşi pacient rămâne eficientă pentru a proteja populaţia împotriva coronavirusului, notează AFP și Agerpres. În acest fel, cercetătorii nu se așteaptă la rezultate miraculoase, dar speră să faciliteze o grăbire a ritmului de vaccinare.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetător la Oxford însărcinat cu aceste teste, într-un comunicat. Acest studiu, prezentat ca o premieră mondială, va implica 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani şi se va concentra pe combinarea celor două vaccinuri utilizate în prezent pe teritoriul britanic, cel al alianţei Pfizer/BioNTech şi cel de la AstraZeneca/Oxford.

Pe parcursul experimentului se va încerca și măsurarea eficienței gradului de protecție, imunitate în funcție de distanța dintre cele două injecții. Se vehiculează o perioadă începând de la patru săptămâni între imunizări, valoarea recomandată inițial și până la 12 săptămâni.

Britanicii se află într-o situație foarte dificilă când vine vorba de pandemia de coronavirus, fiind țara cea mai afectată de pandemie din întreaga Europă, cu peste 108.000 de decese. În această situație dramatică, Regatul unit a transformat vaccinarea într-o cauză națională, în speranța ieșiri cât mai rapide din criza sanitară. Englezii se află încă într-un al treilea lockdown impus în prima parte a lunii ianuarie.

Director medical adjunct pentru Anglia, Jonathan Van-Tam, a subliniat interesul de a „dispune de date care să sprijine un program de vaccinare mai suplu”, în special din cauza „constrângerilor legate de ofertă”.”Este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor răspunsul imunitar să fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi şi care să dureze mai mult”, a adăugat oficialul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: