Cel mai mare avantaj pe care românii îl au în această criză sanitară. Ce au sute de mii de români, iar occidentalii nu au în cultura lor

Cel mai mare avantaj pe care românii îl au în această criză sanitară. Ce au sute de mii de români, iar occidentalii nu au în cultura lor

Pe mulți români criza medicală i-a prins într-o poziție optimistă. Pe termen lung, asta le poate da un ajutor nesperat față de cetățenii altor țări.

De o lună și jumătate, România e în stare de urgență. Astfel, cei mai mulți români au stat mai mult acasă și și-au redus cheltuielile. În acest context e bine să știi că România stă bine la un capitol important. E vorba de casa pe care o dețin persoanele fizice și nu stau în chirie.

În timp ce românii deţin proprietăţi imobiliare, spre comparație, americanii deţin acţiuni sau titluri financiare. Această putere de a deţine propria casă îi face pe români să fie mult mai confortabili în aceste vremuri de criză atât în privinţa prezentului, cât şi a viitorului, notează Cristian Hostiuc într-un editorial publicat în Ziarul Financiar.

Casa, și nu chiria, se poate dovedi un avantaj considerabil în astfel de situații de criză

În România, 96,8% dintre români deţin o proprietate imobiliară. Țara noastră înregistrează cel mai mare procent în acest context față de celelalte țări din Europa. Pe scurt, criza, fie și ea financiară după cea medicală, ar fi mai ușor de gestionat când nu riști să fii dat afară pentru că n-ai bani de chirie. „[…] Toţi banii pe care îi câştigă sunt ai lor, mai ales că sistemul de sănătate şi educaţie este gratis”, notează Hostiuc. Totodată, ține cont că programul Prima Casă încă se derulează.

„Cu toţii îi invidiem pe nemţi, dar în Germania numai 55% deţin o proprietate. În Berlin 70% din locuitori stau cu chirie, ceea ce nu este chiar un activ. Dacă îţi pierzi jobul şi nu ai economii suficiente, eşti aruncat în stradă. Înainte de criză, noua generaţie spunea că achiziţia unei locuinţe nu reprezintă o prioritate, aşa cum a fost pentru părinţii şi bunicii lor. Ar putea ca acum să-şi schimbe părerea şi să se uite cu atenţie la ce moştenire vor primi.”
Cristian Hostiuc

Dacă va fi sau nu o soluție salvatoare pentru sute de mii de români vom vedea abia într-un an sau doi. Până atunci, te poți aștepta la o scădere considerabilă în economie.

Citește și:
Etichete: