Cine ne salvează planeta: coaliţia „Beyond Oil and Gas” vrea renunțarea la folosirea petrolului și a gazelor naturale

Cine ne salvează planeta: coaliţia

12 ţări şi entităţi „substatale” a lansat la COP26, o coaliţie „Beyond Oil and Gas” (BOGA). Această coaliție vrea să favorizeze tranziţia către eliminarea acestor energii fosile, ca să ne salvăm planeta.

În calitate de copreşedinţi, Danemarca şi Costa Rica au prezentat această iniţiativă vizând „o ieşire controlată din consumul de petrol şi gaz”, căreia i s-au alăturat alte zece ţări sau „entităţi substatale”: California, Franţa, Groenlanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Ţara Galilor, Portugalia, Quebec şi Suedia.

Noua alianță internațională pentru oprirea noilor foraje de petrol și gaze a adăugat șase membri joi, în timpul conferinței ONU privind schimbările climatice, dar nu a primit sprijinul niciunui producător major de combustibili fosili sau al guvernului britanic, gazda discuțiilor, scrie Reuters.

Va fi salvată planeta de BOGA?

Franța, Groenlanda, Irlanda, Suedia, Țara Galilor și provincia canadiană Quebec s-au alăturat Alianței Beyond Oil and Gas, formată din Danemarca și Costa Rica în septembrie.

Absența unui sprijin mai răspândit reflectă dificultatea de a impune politici generale pentru a pune capăt producției de combustibili fosili, chiar dacă țările sunt de acord că emisiile rezultate din arderea acestora trebuie reduse mult.

Niciunul dintre membrii care se angajează să înceteze acordarea permiselor de foraj și, în cele din urmă, să interzică producția de petrol și gaze pe teritoriile lor, nu are producție substanțială în prezent.

„Este ambiția noastră ca acesta să fie începutul sfârșitului petrolului și gazelor”, a declarat ministrul danez al Climei, Dan Jorgensen, pentru Reuters. „Sperăm că acest lucru îi va inspira și pe alții”.

El le-a spus reporterilor că este „într-un dialog strâns” cu Scoția, unde au loc discuțiile ONU și în ale cărei ape se concentrează cea mai mare parte din petrolul și gazele Marii Britanii. Guvernul central al Marii Britanii este responsabil pentru permisele de petrol și gaze.

BOGA nu interzice activități precum rafinarea petrolului sau consumul de produse petroliere și gaze, concentrându-se doar pe producția din amonte.

Mai jos, poți să vezi cine produce cel mai mult petrol și gaz de pe planeta noastră.

Citește și: