19 mai 2021 | 07:08

Cine intră în carantină, la întoarcerea în România, din vacanță: părinții vaccinați au un avantaj

ACTUALITATE
Cine intră în carantină, la întoarcerea în România, din vacanță: părinții vaccinați au un avantaj

Foarte mulți români vor pleca în această vară în vacanță în afara țării. În funcție de situația epidemiologică din țara de destinație, la întoarcere, s-ar putea să fie nevoiți să intre în carantină. Autoritățile au stabilit acum regulile.

Dacă te afli printre cei care au făcut efortul să se imunizeze, adulții români vaccinați nu mai trebuie să stea în carantină, vara aceasta, la întoarcerea din vacanța petrecută în alte țări. Acest detaliu este valabil chiar dacă țările respective se află pe lista statelor cu risc epidemiologic sporit – zona roșie. Există însă o problemă majoră cu copiii. Aceștia nu pot fi deocamdată vaccinați din cauză că niciun vaccin anti-COVID nu a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru persoane sub 16 ani.

Soluția s-ar putea să nu fie cea mai plăcută. Copiii vor trebui să stea în carantină, spre deosebire de părinții lor, a explicat pentru HotNews.ro medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

„Copiii care se întorc din vacanță din țările cu risc epidemiologic și nu au un test negativ stau în carantină, chiar dacă părinții sunt vaccinați”, a explicat medicul Adriana Pistol.

Ca alternativă, copiii de peste trei ani vor putea să se testeze, iar în cazul în care rezultatul testului este negativ, scapă de carantină. În mod regretabil însă, în cazul copiilor sub 3 ani, care nu pot face test, situația nu este deocamdată clară, potrivit medicului Adriana Pistol.

Există totuși motive de optimism. În curând, va putea începe și vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani: „Ne așteptăm ca până la finalul lunii mai, Agenția Europeană a Medicamentului să autorizeze vaccinul Pfizer și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani”, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește situația epidemiologică a țărilor importante, Germania, Grecia, Italia, Austria, Spania sau Bulgaria, unele dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, se află în zona galbenă, iar persoanele care vin din aceste țări nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele