Capitala, la un pas de carantină: ”Bucureștiul e de carantinat”, era și înainte

Capitala, la un pas de carantină: ”Bucureștiul e de carantinat”, era și înainte

În timp ce multe țări europene au conștientizat riscurile din spatele numărului mare de cazuri și au băgat în carantină capitale, Bucureștiul pare să fie ”imun”.

Situația în Capitala României pare să fie de mult timp îngrijorătoare când vine vorba de pandemie. Cu toate acestea autoritățile se feresc să adopte decizia carantinării. Dintr-un punct de vedere, întregul set de circumstanțe a devenit aproape penibil când o parte dintre autorități afirmă cu mâna pe inimă că este ”de carantinat”, în timp ce prefectul oferă încurajări ca bucureștenii să nu-și facă griji în legătură cu carantina de Paști.

Andreea Moldovan este secretar de stat în Ministerul Sănătății și persoana care a semnat ordinul referitor la noile criterii pentru instituirea carantinei. Din această poziție a comentat și pe marginea situației din București, afirmând fără echivoc faptul că ”e de carantinat”.

Întrebată explicit dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: ”Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”. În loc să afirme că autoritățile locale, precum Prefectura sau Primăria ar trebui să ia această decizie, s-a rezumat la a afirma că decizia ”ține de mai mulți factori”.

”Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a spus Moldovan și la Digi 24.

De partea cealaltă a baricadei, prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă că nu se intră automat în carantină, în baza noilor criterii stabilite prin noul ordin, întrucât decizia nu se ia ”matematic şi mecanic”, fiind luate în calcul şi alte aspecte. Stoica susţine că municipiul Bucureşti nu va intra în carantină de sărbători şi precizează că şi după criteriile din vechiul ordin, Capitala ar fi putut intra în carantină, dar autorităţile sanitare nu au propus acest lucru, potrivit News.

”Nu este o decizie automată, luată matematic şi mecanic după ce ne uităm într-un ordin şi vedem ce criterii sunt acolo. Decizia pleacă de la o analiză pe baza acestor criterii, după care urmează să se adauge şi alte lucruri şi, la final, se ia o decizie”, a afirmat Alin Stoica, marţi seară, la Antena 3, referindu-se la noul ordin care prevede condiţiile de carantinare.

În orice caz, dacă erai îngrijorat că s-ar putea ca Bucureștiul să intre în carantină de Paști, nu este cazul, deși ar trebui.

Citește și: