Cum scanezi certificatele digitale Covid: aplicația este acum disponibilă în România

Cum scanezi certificatele digitale Covid: aplicația este acum disponibilă în România

Dacă ai un restaurant, bar sau sală de evenimente într-o localitate cu o incidență de peste 3 la mie a cazurilor de Covid-19, trebuie să scanezi, la intrarea în locație, certificatele digitale verzi ale celor ce vor să-ți calce pragul. În acest scop, tocmai a fost publicată o aplicație de mobil gratuită. Se cheamă Check DCC.

”Verifică Certificatul Digital Covid” ar fi traducerea denumirii noii aplicații Check DCC, realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Aceasta va deveni o constantă pe teritoriul României în următoarele săptămâni, odată cu creștere incidenței peste pragul de 3 la mie în majoritatea colțurilor țării. Ca referință, peste pragul cu pricina, nu vei mai putea participa la evenimente și nu vei mai putea merge la restaurant sau la un bar, fără certificatul digital covid.

Cum folosești Check DCC – aplicația pentru verificarea certificatelor Covid

Aplicația Check DCC pentru verificarea și validarea certificatului verde COVID, creat inițial pentru călătoriile în Uniunea Europeană și devenit obligatoriu de luni și în România, în localitățile cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem Android. Practic, orice persoană cu un telefon sau tabletă, atâta timp cât gadgetul respectiv rulează sistemul de operare de la Google, poate verifica autenticitatea certificatului digital, indiferent dacă acesta este emis de către autoritățile române sau vine din orice altă țară a blocului comunitar.

Dacă vrei să descarci Check DCC, poți folosi acest link de Google Play. Aplicația este gratuită și are o interfață cât se poate de simplă. După instalare, permiți acordul aplicației la cameră și scanezi codul QR de pe un certificat digital verde Covid. Dacă ai o conexiune stabilă la internet, ar trebui să vezi imediat informațiile relevante, precum statutul de vaccinat, testat sau trecut prin boală al posesorului respectivului document.

Pentru suport tehnic în utilizarea aplicației Check DCC, operatorii economici au la dispoziție următoarele date de contact: telefon: 021.414.44.25, tasta 3; e-mail: check-dcc@ms.ro. Ca o notă de fond, este important de reținut că aplicația nu înregistrează și nu stochează informații, ci doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID, atrage atenția autoritățile.

Citește și: