Certificatele verzi de vaccinare, ”la liber”, pe Facebook: grupurile ilegale, deconspirate

Certificatele verzi de vaccinare, ”la liber”, pe Facebook: grupurile ilegale, deconspirate

În cazul în care credeai că toate certificatele verzi aflate în circulație la această oră sunt emise de autoritățile române, te înșeli amarnic. Acestea au devenit un subiect de business foarte profitabil pe piața neagră facilitată de cea mai mare rețea de socializare, Facebook.

La fel cum la începutul pandemiei se vindeau teste negative de Covid-19 pentru sume derizorii, acum se întâmplă același lucru cu certificatele verzi. Diferența este că pentru comercializarea și utilizarea unor astfel de documente, conform legislației în vigoare, riști să faci închisoare. Faptul că există posibilitatea să îmbolnăvești oameni la diverse evenimente sau în mall-uri este doar un bonus macabru.

Certificatele verzi de Covid-19, pe Facebook

Pe marginea acestei noi oportunități de business a comentat medicul cardiolog Vasile Rădulescu din București. El a atras atenția asupra faptului că există grupuri de Facebook care vând certificate verzi. ”Mi se pare absolut incredibil să-ți faci business din așa ceva”, a transmis medicul, precizând că Poliția Română a primit deja informațiile și a inițiat o anchetă pe marginea subiectului.

Partea drăguță, dacă o putem numi așa, este că medicul a deconspirat rețeaua de comercializare a certificatelor verzi de pe Facebook tot printr-o postare pe cea mai mare rețea de socializare. ”Există niște grupuri pe Facebook care vând certificate Covid. Mi se pare absolut incredibil să-ți faci business din așa ceva. Vă anunț că Poliția Română a primit deja informațiile și va acționa repede”, a scris pe Facebook, medicul Vasile Rădulescu.

În mod previzibil, medicul este efectiv înfuriat de această practică pe care, sub nicio formă, nu o înțelege. ”Cum vă puteți lua un certificat, știind că aveți o hârtie și ZERO protecție în fața bolii? Câtă inconștiență e asta?”, a adăugat Rădulescu în postarea făcută online.

Nu puteau lipsi nici mențiunile la adresa celor care își fac vaccinul de Covid ”la chiuvetă”. Dacă ideea este străină, tot în România, există o practică destul de comună prin care te duci la medicul de familie, îi dai 100 – 200 – 300 de euro, în funcție de bugetul tău și de pretențiile lui, el sacrifică o doză de vaccin aruncând conținutul în chiuvetă, iar tu ieși din cabinet cu un certificat de Covid cât se poate de autentic. În plus, ești și înregistrat în sistem ca fiind vaccinat, după cum explică Vasile Rădulescu.

”Idem cu cei vaccinați la chiuvetă, bașca figurând și vaccinați în sistem! Dacă vedeți moarte pe lângă voi și vreți vaccin, cum procedați? Vă autodenunțați? Avem nevoie de responsabilitate, respectarea regulilor, încrederea în știință. Altfel suntem pe o pistă imorală, ilegală, cu riscuri multiple”, a adăugat medicul. Poliția Română a inițiat mai multe anchete pe marginea acestor practici.

Citește și: