Cel mai rapid elicopter, construit cu ajutorul românilor: cea mai importantă componentă a fost fabricată la noi

Cel mai rapid elicopter, construit cu ajutorul românilor: cea mai importantă componentă a fost fabricată la noi

NASA le trimite pe alte planete, dar România a proiectat cel mai silențios și economic elicopter care va tăia cerul de anul viitor. Construcția aparatului de zbor a început în urmă cu patru ani, iar fuselajul său a fost fabricat chiar în țara noastră.

Un nou design de elicopter a fost proiectat cu ajutorul inginerilor români. Este vorba de un elicopter cu aripi, care poate atinge o viteză de 400 de kilometri la oră.

Conceptul este numit Racer. Fuselajul central a fost fabricat în România, va fi livrat în Germania săptămâna viitoare, iar ulterior va ajunge în Franța unde elicopterul va fi asamblat în totalitate, conform Digi24. Proiectul a costat 8,5 milioane de euro, iar construcția a durat patru ani.

Peste 9.300 de ore au fost necesare pentru a realiza fuselajul, conform aceleiași surse. O echipă formată din 30 de designeri au lucrat zi și noapte pentru a crea acest concept nou de elicopter cu aripi, pe numele său Racer. Elicopterul va atinge în zbor peste 400km/h. Asta înseamnă cu 50% mai mult decât cel mai performant elicopter din prezent.

Adrian Guz a făcut parte din echipa de ingineri care a lucrat la realizarea celui mai rapid elicopter și mărturisește că experiența este de neegalat

“A fost o șansă unică, nu doar pentru mine, dar și pentru foarte mulți colegi de-ai mei, mai ales tineri, să participăm la crearea unei noi aeronave. Conceptul nou constă în aceste aripi și a celor două elici propulsoare din lateral, care îi vor da o viteză mai mare decât un elicopter convențional. Este o senzație unică, pentru că, noi ca proiectanți, facem totul pe calculator. Nu putem să-l atingem. Putem doar să-l vizualizăm. În schimb, în momentul în care atingi lucrurile, e ceva deosebit.”
Adrian Guz, proiectant fuselaj

Construcția fuselajului a costat 8,5 milioane de euro, conform Digi24. Finanțarea a fost asigurată prin programul Horizon 2020 în cadrul unui parteneriat public-privat între Comisia Europeană și industria aeronautică din Europa.

„Ce este revoluționar la această aeronavă este că ea încearcă să facă podul între elicoptere și avioane. Nu este nici elicopter. E mai rapid decât elicopterele. Nu e nici avion, e mai manevrabil decât avionul. Iată că putem să facem inovație la nivel european și România poate să facă parte din această inovație.”
Claudiu Năsui, ministrul Economiei

Inginerii spun că noul elicopter va oferi un consum redus de combustibil și niveluri scăzute de zgomot. Materialele folosite au fost fabricate în România.

Fuselajul va fi livrat săptămâna viitoare în Germania. Ulterior, asamblarea finală a aparatului de zbor se va face în Franța. Primul zbor al elicopterului Racer va avea loc anul viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: