Cel mai bătrân pește trăiește până la un secol: unde îl găsești și cum se înmulțește

Cel mai bătrân pește trăiește până la un secol: unde îl găsești și cum se înmulțește

Universul acvatic este plin de mistere pe care oamenii de știință le cercetează necontenit. Aceștia au aflat de curând care este cel mai în vârstă pește care are aproape dimensiunea unui om.

Celacantul, supranumit fosilă vie – un pește preistoric ciudat și uriaș care încă mai există – ar putea trăi o sută de ani, arată un nou studiu, relatează Associated Press, citat de Hotnews.

Acești pești de mare adâncime, lenți, de dimensiuni umane, porecliți „fosile vii”, cresc într-un ritm dureros de lent. Femelele ating maturitatea sexuală doar după ce se apropie de vârsta de 60 de ani, potrivit studiului, în timp ce celacantul mascul este matur sexual de la 40 până la 69 de ani. Și poate cel mai ciudat dintre toate, cercetătorii consideră că gestația la pește durează aproximativ cinci ani.

Cel mai bătrân pește există de 400 de milioane de ani

Celacantul, care există de aproximativ patru sute de milioane de ani, a fost considerat dispărut odată cu dinozaurii până în 1938, când un pescar sud-african a prins un exemplar în plasa sa. De atunci şi până în prezent, aceşti peşti au dobândit statutul de „fosilă vie” şi nu au încetat să-i surprindă pe oamenii de ştiinţă. Peştii de mare adâncime din ordinul Celacant dispun de un plămân, fapt care demonstrează capacitatea de adaptare a acestor peşti „fosile vii” care populează mările şi oceanele de mai bine de patru sute de milioane de ani, conform unui material publicat în revista britanică Nature Communications.

Oamenii de știință au crezut de multă vreme că acești pești trăiesc aproximativ 20 de ani. Dar, aplicând o tehnică standard pentru datarea peștilor comerciali, oamenii de știință francezi au calculat că trăiesc de fapt aproape un secol, potrivit unui studiu publicat recent în Current Biology.

Celacantul este o specie în pericol de dispariție, iar oamenii de știință pot studia doar exemplarele deja capturate și moarte. Cercetătorii au studiat de asemenea doi embrioni, iar potrivit calculelor acestora gestația durează cel puțin cinci ani la celacant. Această gestație de cinci ani este „foarte ciudată” pentru pești sau pentru orice animal, a declarat Harold Walker de la Scripps Institution of Oceanography.

Conform cercetătorilor, această adaptare la apa de adâncime poate explica supravieţuirea acestui ordin de peşti primitivi în perioada în care dinozaurii au dispărut.

Citește și: