Cel mai ambițios proiect pentru România: un institut de cercetare avansată a creierului, la Iași

Cel mai ambițios proiect pentru România: un institut de cercetare avansată a creierului, la Iași

Medicii din Iași propun un proiect inovator pentru spațiul est-european: un institut de cercetare avansată a creierului (iBrains). Acesta vizează crearea de noi tehnici de tratament și de protezare a creierului și a sistemului nervos periferic.

O parte integrantă a conceptului iBrains vizează colaborarea cu companii specializate în domeniul mecanicii fine, a producției de materiale speciale sau de nanotehnologii, dar și dezvoltatori de software, notează Economedia.

Unul dintre departamentele Institutului este cel de inteligență artificială, iar, printre altele, va viza o activitate de cercetare pentru construirea de algoritmi de diagnostic și tratament în cazul bolilor sistemului nervos central.

Proiectul este dezvoltat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și municipalitate și urmează să fie depus pentru finanțare prin fonduri europene. Investiția este estimată la 60 de milioane de euro, iar finanțarea proiectului a fost propusă de Primăria Iași în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

iBrains poate fi un proiect de dezvoltare regională și un nucleu al inovației românești

Totodată, la Institutul iBrains ar urma să fie create, în colaborare cu firme IT, programe de realitate augmentată în sprijinul persoanelor care suferă de boli degenerative. Inițiatorii vor să conecteze centrul de la Iași într-o rețea cu institute similare din Europa, SUA, Coreea și Japonia. Institutul este gândit pe șapte niveluri (subsol, parter și cinci etaje), fiind organizat pe zece departamente specifice.

Institutul de la Iași se va concentra pe orientarea cercetării fundamentale înspre soluții inovatoare aplicabile în neuroștiințele clinice (în special neurochirurgie), iar activitatea de cercetare va cuprinde de la probleme de regenerare a țesutului nervos și tratamentul tumorilor cerebrale până la inovații de tehnici și tehnologii invazive, chirurgicale și nu numai.

Zonele-cheie de cercetare, dezvoltare și inovare sunt neuro-onco-genetica, neurochirurgia avansată, neuro-imagistica de înaltă rezoluție, inteligența artificială și big data.

„Institutul va duce la apariția de companii spin-off și va stimula sectoare economice existente în sensul dezvoltării, producerii și promovării tehnicilor și tehnologiiilor dezvoltate în cadrul centrului. Domenii precum industria de tehnică medicală, farma, oncoterapie până la îngrijirea paliativă, medicină recuperatorie și de îngrijire a vârstnicilor sunt cele previzibil influențate pozitiv de existența și funcționarea institutului”, se arată într-o prezentare a proiectului.