Cea mai populară platformă de rezervări din România, acuzată de evaziune fiscală

Cea mai populară platformă de rezervări din România, acuzată de evaziune fiscală

Booking.com, cea mai populară platformă de rezervări din România și nu numai, este suspectată că nu a plătit TVA de peste 150 milioane de euro (182 milioane de dolari).

Infracțiunea ar fi fost comisă în perioada 2013 – 2019

Poliția din Genova a declarat într-un comunicat că „a descoperit o evaziune fiscală masivă de peste 150 de milioane de euro în TVA neplătită din 2013 până în 2019 de către o agenție multinațională de turism online cu sediul în Olanda”, fără a menționa compania pe nume.

Poliția a declarat că auditul lor fiscal a fost efectuat ca parte a unei anchete penale conduse de procurori în orașul de coastă de nord-vest.

Booking a transmis că va coopera cu autoritățile în această investigație

Reprezentanții platformei de rezervări au confirmat deja că au primit raportul poliției. De asemenea, Booking a transmis că va coopera cu autoritățile în această investigație.

Totodată, compania susține că proprietarii de hoteluri și pensiuni care folosesc platforma sunt ei înșiși responsabili de colectarea și plata TVA-ului pe care îl datorează în Italia și în alte țări ale Uniunii Europene.

Acesta nu este singurul scandal de amploare în centrul căruia s-a aflat Booking în ultima perioadă. Săptămâna trecută, Booking.com a anunţat că va rambursa Guvernului olandez ajutoarele, în valoare de 60 de milioane de euro, de care a beneficiat în perioada pandemiei. Decizia a fost luata dupa apariția în spațiul public a unor informații conform cărora directorii companiei și-ar fi acordat bonusuri în această perioadă.

„Am auzit dezbaterea care a avut loc în societatea olandeză în ultimele zile, am luat-o în serios şi suntem conştienţi de sensibilitatea subiectului. Chestiunea dacă vom rambursa subvenţiile a fost întotdeauna pe masa discuţiilor, însă am dorit să abordăm acest subiect în momentul în care am fi intrat într-o perioadă financiară mai stabilă”, a informat un purtător de cuvânt de la Booking.com, într-un comunicat.

 

Citește și: