Cea mai nouă țară care ajunge pe lună: cine concurează cu americanii

Cea mai nouă țară care ajunge pe lună: cine concurează cu americanii

Agenția Spațială Canadiană dorește să-și trimită propriul rover pe suprafața Lunii, cu ajutorul NASA, în următorii cinci ani. Iată care e planul Canadei ca să ajungă pe Lună.

Agenția caută acum să aleagă două companii canadiene pentru a dezvolta concepte și instrumente științifice.

În semn de bună-credință și angajament față de misiune, François-Philippe Champagne, ministrul Inovației, Științei și Industriei, a anunțat o investiție de 2,5 milioane de dolari în inițiative de tehnologie de explorare lunară.

„Rezultatele acestor eforturi vor îmbunătăți viața tuturor, în spațiu și pe Pământ”, a spus Champagne într-un comunicat. „De asemenea, vor pune Canada în fruntea inovației spațiale, creând, în același timp, locuri de muncă bune”.

Canada este cea mai nouă țară care a făcut pași importanți spre explorarea suprafeței lunare. Până în prezent, SUA, Uniunea Sovietică și China sunt singurele națiuni care au aterizat cu succes pe lună.

Câteva alte țări au încercat recent să facă demersuri în acest sens. Atât India, cât și Israelul au făcut încercări în 2019, dar n-a reușit niciuna să ajungă în siguranță pe suprafața planetei.

Canada dorește, de asemenea, să construiască un braț robotizat, numit Canadarm3, pentru viitoarea stație spațială Lunar Gateway a NASA, un mic avanpost pe orbita lunară, care va servi ca o piatră de temelie pentru călătoriile spațiale profunde și care se va deplasa pe suprafața lunară.

Brațul robotizat va fi succesorul Canadarm2, un braț robotizat de aproximativ 16 metri, atașat la exteriorul Stației Spațiale Internaționale.

CSA speră că investițiile sale vor contribui cu până la 21.000 de locuri de muncă, precum și cu miliarde de dolari pentru economia Canadei. Și cu ajutorul NASA, are șanse decente să ajungă în siguranță pe suprafața lunară.

NASA dezvăluie stația spațială „Lunar Gateway” care va orbita Luna. Ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele misiuni spațiale

O nouă stație spațială NASA va orbita Luna. NASA dorește să lanseze Lunar Gateway în 2024, ca parte a programului său Artemis.

Acesta este obiectivul, dar încă nu s-a confirmat o dată țintă de lansare. Artemis va pune oameni pe suprafața Lunii pentru prima dată din 1972. Gateway va sprijini explorarea umană pe termen lung a planetei.

Dar NASA speră că va servi, în cele din urmă, ca punct de organizare pentru călătoriile mai profunde în spațiu.

Citește și: