25 iun. 2021 | 14:35

Cea mai mare țară din Europa vrea să ajungă la zero cu poluarea: ce înseamnă asta

ACTUALITATE
Cea mai mare țară din Europa vrea să ajungă la zero cu poluarea: ce înseamnă asta

Încălzirea globală și poluarea sunt probleme reale cu care se confruntă întreaga omenire, iar noi înșine avem un aport semnificativ la schimbările climatice. Acum, încercăm să reparăm ce-am stricat în ultimele decenii.

O inițiativă în acest sens vine de la Bundestag (parlamentul Germaniei), care a adoptat recent noua lege privind protecţia climei, care prevede reguli mai stricte. Legea stabileşte obiectivul ca ţara să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2045, cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut iniţial, informează DPA, citat de Agerpres.

”Vrem să trăim fără emisii de dioxid de carbon în 2045, vrem să avem o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon şi vrem să fim mobili”, a declarat ministrul german al mediului, Svenja Schulze, în timpul dezbaterii, citat de aceeași sursă.

Legea a fost adoptată cu 352 de voturi pentru, 290 împotrivă şi zece abţineri. Priorităţile principale ar trebui să fie extinderea utilizării energiilor regenerabile şi modernizarea infrastructurii.

Noua legislaţie stabileşte, de asemenea, obiective pe cinci ani în vederea atingerii neutralităţii climatice. În prezent, Germania trebuie să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 65% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030 şi cu 88% până în 2040.

Legislaţia este răspunsul guvernului la o hotărâre judecătorească fără precedent de la sfârşitul lunii aprilie, care a cerut ca Germania să împartă sarcina reducerii emisiilor între generaţiile mai în vârstă şi cele mai tinere. Curtea Constituţională a hotărât că legile ţării privind protecţia climei nu sunt suficient de extinse.

Viitorul planetei, în mâinile noastre: timpul în care trebuie să reducem poluarea la jumătate

În ciuda intențiilor bune, emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt în continuare în creștere și nu sunt departe de a atinge un nivel maxim. Astfel, viitorul planetei stă în mâinile noastre, pentru că poluarea trebuie redusă la jumătate în următoarea decadă.

La nivelurile actuale, emitem peste 50 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră echivalent cu CO2, după cum se arată în datele din 2019. Totuși 2020 a fost un an diferit, datorită crizei globale a sănătății, astfel că emisiile de gaze cu efect de seră au fost mai scăzute cu 2 miliarde de tone. Cu toate acestea, revenirea a fost una puternică, eliminând reducerea emisiilor și depășind nivelurile anterioare.