Cea mai importantă veste pentru viitoarele mame care s-au vaccinat: ce se întâmplă cu anticorpii

Cea mai importantă veste pentru viitoarele mame care s-au vaccinat: ce se întâmplă cu anticorpii

Un grup de cercetători americani a făcut o descoperire foarte importantă când vine vorba de femeile gravide care au decis să se vaccineze. Cel puțin într-un caz, anticorpii s-au transferat de la mamă la făt.

O echipă de cercetători americani a detectat anticorpi împotriva Covid-19 în sângele din cordonul ombilical al unui nou născut a cărui mamă a fost vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2, relatează miercuri agenția EFE, citată de Agerpres. Această descoperire este una foarte importantă, având în vedere că mulți doctori evită să recomande vaccinarea anti-Covid-19 persoanelor gravide, pentru că nu erau siguri care sunt consecințele vaccinării pentru făt.

Echipa de cercetători de la Universitatea Atlantic din Florida este prima care făcut o astfel de descoperire. Acesta este primul caz cunoscut al unui sugar în al cărui sânge a fost detectată imunoglobulina IgC. Ca referință, aceasta reprezintă unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra de agenţi patogeni şi care este asociat virusului SARS-CoV-2.

Deși îmbucurătoare, concluzia științifică face parte dintr-un studiu preliminar proaspăt publicat în medRxiv, o compilaţie de articole ştiinţifice ale căror concluzii au fost verificate de cercetători independenţi. Oamenii de știință au profitat de ocazie pentru atrage atenția comunității de cercetători asupra importanței studiului siguranței și eficacității vaccinării anti-Covid-19 în timpul sarcinii.

Vaccinul, în acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucrătoare sanitare din prima linie, la momentul când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile. Naşterea, pe cale naturală, a fost normală şi spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-Covid-19.

Femeia a născut o fetiţă, cu evoluţie normală, căreia i s-au prelevat mai multe probe de sânge din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi împotriva noului coronavirus. Între timp, mama a primit a doua doză de vaccin de la Moderna, urmându-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

„Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin”, au subliniat cercetătorii, care au precizat că, deşi este vorba de primul caz consemnat, există totuşi o protecţie şi o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul în care mama este vaccinată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: