08 feb. 2021 | 07:00

Efortul fizic și vaccinul anti-covid: ce ar trebui să faci înainte de vaccinare

ACTUALITATE
Efortul fizic și vaccinul anti-covid: ce ar trebui să faci înainte de vaccinare

De când erai mic, ai auzit de beneficiile efortului fizic regulat asupra vieții de zi cu zi. Acum, în contextul pandemiei, un nou studiu a analiza impactul sportului asupra eficienței vaccinului anti-Covid.

Conform unei analize publicate de Telegraph, un studiu irlandez laudă beneficiile efortului fizic înainte de vaccinare asupra eficienței de a dezvolta anticorpi. În particular, cele mai avantajate de această constatare sunt persoanele vârstnice.

Persoanele în vârstă ar trebui să facă exerciții fizice înainte să primească vaccinul contra Covid-19 pentru a îmbunătăți răspunsul imun al organismului lor, este concluzia irlandezilor. Exerciții aerobice regulate și o activitate fizică moderată în săptămânile sau lunile înainte de imunizare pot amplifica semnificativ cantitatea de anticorpi produsă de cei peste 60 de ani, potrivit cercetătorilor de la Trinity College din Dublin.

Studiul a fost făcut pentru că vârstnicii au totuși un handicap față de tineri când vine vorba de abilitatea de a dezvolta anticorpi. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, capacitatea lor de a produce un răspuns imun pe bază de anticorpi, după o vaccinare, intră în declin, este opinia cercetătorilor. În consecință, se micșorează șansele de generare a unei protecții pe termen lung, în speranța obținerii imunității totale în fața unui virus.

”Într-adevăr, există destul de multe dovezi care sugerează că exercițiile pe termen lung la vârstnici pot fi asociate cu un răspuns imun îmbunătățit, dar asta nu este ceva neapărat nou sau surprinzător”, a explicat John Campbell, profesor la Școala de Medicină a Universității Exeter.

Cu alte cuvinte, dacă îți faci un obicei dintr-o plimbare energică de două-trei ori pe săptămână, înainte de vaccinare, există o probabilitatea mare să devii mai eficient în lupta cu virusul. Vei dobândi un nivel mai ridicat de imunitate după procesul de vaccinare, se mai arată în concluziile studiului citat. În final, ar fi bine să nu neglijezi beneficiile efortului fizic la nicio vârstă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele