Cea mai controversată rețea socială revine online: cum a reușit Parler să evite cenzura

Cea mai controversată rețea socială revine online: cum a reușit Parler să evite cenzura

La scurt timp după dezastrul de la Capitoliu din primele zile ale acestui an, s-a ajuns la concluzia că rețeaua socială Parler a fost folosită pentru a planifica insurecția. Nu a durat mult până când a dispărut de pe internet.

Când Donald Trump a început să fie cenzurat pe Twitter, Facebook sau YouTube, susținătorii său s-au mutat pe Parler, o rețea socială recunoscută pentru lipsa completă de cenzură. Nu există niciun fel de filtru al postărilor care apar acolo, iar dacă vrei să ameninți pe cineva cu moartea fără niciun fel de consecințe, acela este locul potrivit. Pentru ca platforma să dispară însă de pe internet, prin eliminarea datelor sale de pe serverele Amazon, a fost nevoie de tentativa de insurecție de pe 6 ianuarie 2021.

Acum, însă, într-o manieră absolut fascinantă, Parler a revenit online. Reţeaua de socializare conservatoare, foarte populară printre adepţii dreptei radicale americane şi care dispăruse aproape total după asaltul asupra Capitoliului din Washington de către susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump în 6 ianuarie, a anunţat luni că a revenit la activitatea sa online, relatează Reuters.

Dincolo de faptul că este din nou pe internet, oficialii din spatele platformei au afirmat că pentru a nu mai putea fi dată jos prea curând, se bazează pe ”o tehnologie independentă și fiabilă pe termen lung”. În același context, compania și-a schimbat conducerea. Reţeaua a anunţat numirea lui Mark Meckler ca nou director general interimar, după destituirea lui John Matze la începutul lunii.

Pentru context, aplicaţia de mobil Parler împreună cu platforma online din spate fusese suspendată după 6 ianuarie de cea mai mare parte a celor mai importanţi furnizori de servicii de pe internet. Lista include Google, Apple şi Amazon, care o acuzau că nu a luat măsurile necesare pentru a limita mesaje care incitau la violenţă.

Dacă vrei să devii utilizator nou de Parler, trebuie să aștepți până săptămâna viitoare. Utilizatorii existenți, se pot autentifica acum.