Ce e Parler și de ce a fost scoasă de pe internet cea mai controversată rețea socială

Ce e Parler și de ce a fost scoasă de pe internet cea mai controversată rețea socială

Pe măsură ce rețelele sociale au început să sancționeze și chiar să blocheze conturile celor care promovau dezinformarea asupra virusului și incitau chiar la violență, mulți susținători ai lui Donald Trump s-au îndreptat către Parler. Această platformă, până la momentul actual, a devenit un punct zero pentru cei care acuză cenzură pe rețelele clasice.

Așa-numita platformă socială de „free-speech” a devenit populară în rândul utilizatorilor care s-au trezit blocați pe Twitter. Situație în care se află însuși Trump. În mai puțin de-o săptămână, Apple, Google și Amazon au acționat ca s-o blocheze. Primele două companii au eliminat aplicația din magazinele lor. Cea din urmă a tăiat serverele pe care Parler își ținea datele.

Ce este Parler

Unul dintre fondatorii săi, John Matze, un programator conservator din Nevada și libertarian autointitulat, a declarat că a înființat Parler în 2018 pentru a oferi o alternativă „de liberă exprimare” la platformele sociale principale.

Utilizatorii pot posta „fără teama de a fi dezaprobați pentru opiniile lor”, potrivit rețelei sociale. În afară de aceasta, două reguli guvernează ceea ce este distribuit pe rețeaua socială: nu sunt permise activitățile infracționale sau spam.

Cu aceste principii de bază, aplicația Parler a devenit una dintre cele mai descărcate aplicații ale magazinelor Google și Apple, ajungând pe primul loc în ultimele luni ale anului 2020.

Utilizatorii săi au ajuns până la opt milioane de la 4,5 milioane, pe fondul tulburărilor electorale din SUA. Așadar, activitatea pe Parler a devenit, în contextul actual de revolte, de 20 de ori mai mare decât înainte.

Cum funcționează platforma

La prima vedere, Parler seamănă foarte mult cu Twitter și Facebook. Deschizi aplicația și există profiluri care pun la îndoială rezultatele alegerilor din 2020 și declarațiile conform cărora platformele tehnologice de masă vizează libertatea de exprimare.

Cu doar câteva clickuri, este ușor să găsești opinii de extremă dreapta și hate speech. În general, site-ul apare ca o fuziune a unora dintre cele mai odioase facțiuni ale rețelelor de socializare, centralizate pe o platformă care a atras milioane de utilizatori. Parler a primit 1,5 milioane de mențiuni pe Twitter în săptămâna după alegeri, iar postările despre Parler au acumulat sute de mii de aprecieri pe Facebook, potrivit datelor colectate de Zignal Labs.

Pe măsură ce a crescut, Parler a devenit o cale pentru hate speech și dezinformarea pe care Twitter și Facebook nu le-ar permite. Site-ul este și locul în care mulți susținători ai lui Trump răspândesc informația falsă conform căreia alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate.

Parler arată și funcționează ca Twitter, dar există diferențe importante

Când te înscrii pentru prima dată pe Parler, site-ul solicită informații standard, cum ar fi un număr de telefon și o adresă de e-mail. Parler oferă, de asemenea, o listă cu următoarele sugestii – influenceri, mai ales conservatori – și hashtaguri recomandate în timpul procesului de înscriere.

După ce accesezi pagina de pornire, site-ul îți solicită să postezi ceva („Ce este nou?”) și îți oferă un inventar actualizat al postărilor și subiectelor din conturile pe care le urmărești. Unele dintre aceste conturi sunt verificate, iar altele folosesc hashtaguri (pe care le poți căuta separat).

Există, de asemenea, o funcție de mesagerie privată similară cu mesajele directe de pe Twitter și o filă „Descoperă”, unde Parler prezintă „ultimele știri” din conturile pe care utilizatorii nu le urmăresc deja. De asemenea, în fila „Verificare”, utilizatorii sunt rugați să furnizeze imagini ale unei cărți de identificare emise de guvern, precum și un selfie pentru a obține statutul de „Cetățean” în aplicație.

Postările de la persoanele pe care le urmărești apar cronologic – nu sunt sortate algoritmic cum sunt postările ce apar pe Facebook și Twitter. Deși există unele limitări, cum ar fi anumite activități ilegale, regulile comunității Parler promit utilizatorilor că platforma va fi „neutră în ceea ce privește punctele de vedere ale utilizatorilor” și că „eliminarea membrilor comunității sau a conținutului furnizat de către membrii săi va fi menținută la minimul absolut”.

Parler subliniază că nu are o anumită afiliere ideologică, dar o mare parte a conținutului de pe platformă este conservator, iar site-ul are, de asemenea, susținători conservatori. De asemenea, site-ul direcționează imediat noii utilizatori către voci și conținut conservator. Când îți faci un nou cont pe site, ți se solicită, spre exemplu, să urmărelti o serie de personalități și mărci proeminente de dreapta, inclusiv PragerU, senatorul Ted Cruz și Dinesh D’Souza.

De ce ar putea dispărea platforma socială (pentru totdeauna)

Decizia Amazon de a elimina Parler din serviciul său de găzduire în cloud Amazon Web Services ar putea elimina în mod eficient site-ul de pe internet.

Există servicii alternative de găzduire web, deși Amazon Web Services controlează cea mai mare parte a găzduirii în cloud, deservind aproximativ 40% din internet, potrivit Verge. Într-o postare recentă distribuită pe Twitter de Brian Fung de la CNN, CEO-ul Parler John Matze a spus că „există posibilitatea ca Parler să nu fie disponibilă pe internet până la o săptămână”, după decizia Amazon.

„Acesta a fost un atac coordonat de giganții tehnologici pentru a ucide concurența pe piață. Vă puteți aștepta ca războiul împotriva concurenței și a libertății de exprimare să continue.”
John Matze

În timp ce Parler a fost văzut ca un rival mic, dar în creștere, pentru site-uri precum Twitter, un e-mail de la Amazon Web Services obținut de BuzzFeed susține că Parler a fost degradat din motive mai concrete. Ți anume că a văzut „o creștere constantă a dezinformării și a conținutului care instigă la violență”, ceea ce încalcă Condițiile de Utilizare ale Amazon.

„Este clar că Parler nu are un proces eficient pentru a respecta termenii și condițiile AWS.”
o echipă AWS Trust and Safety

Apelurile pe scară largă pentru violență – și refuzul de a le modera într-un mod semnificativ – au fost, de asemenea, anularea lui Parler atunci când vine vorba de magazinele de aplicații. Interzicerea Apple vine după ce site-ul nu a reușit să ofere companiei Apple un plan de moderare a conținutului pentru a contracara retorica violentă.

Și Google a oferit o justificare similară, descriind funcția lui Parler ca un hub pentru extremismul violent ca o „amenințare continuă și urgentă pentru siguranța publică”.

Dacă platforma socială cea mai controversată la momentul actual, Parler, poate continua sau nu rămâne de văzut. Este, totuși, vorba de o linie fină între incitarea la violență și dezinformare și libertatea de exprimare.